Staricu iz Gruda hoće u zatvor zbog 12 godina mirovine iz Splita

Zatvor ćelija

Iva B. (76) iz Gruda u Splitu je uvjetno osuđena na kaznu od godine dana zatvora koja će se opozvati pa će toliko ići u zatvor ako u godinu dana ne plati skoro 400.000 kn novčane kazne jer je navodno 12 godina na temelju lažnih dokumenata primala hrvatsku mirovinu.

Tereti je se da je 29. kolovoza 1995. u splitskom uredu tadašnjeg Fonda MIO podnijela zahtjev za priznavanje prava na starosnu mirovinu. Kao dokaz je priložila svoju radnu knjižicu izdanu u studenome 1955. u Grudama gdje je bilo upisano kako je radila u mostarskim Boksitnim rudnicima 35 godina i dva dana, a zapravo, kako se navodi u presudi, bila je zaposlena 10 godina, devet mjeseci i tri dana.

Naime, ne znajući da podatke nisu upisale ovlaštene osobe iz ove tvrtke, namještenici Fonda MIO-a izdali su odluku kojom su joj priznali pravo na starosnu mirovinu od 938,94 kn mjesečno pa je ona do kraja srpnja 2007. primila ukupno 395.699 kn.

Iva je nakon pokretanja postupka ispitana u Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu gdje je ustvrdila da je od 1956. radila u Rudnicima kao čistačica, spremačica i pomoćna kuharica te da su podaci iz radne knjižice istiniti.

(Večernji list)


13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.