Stari most: Na današnji dan srušen simbol Mostara

Na današnji dan, 9. studenoga 1993. godine, srušen je Stari most u Mostaru. Simbol Mostara i Bosne i Hercegovine srušen je točno u 10 sati i 16 minuta.

Tijekom Bošnjačko-hrvatskoga sukoba u Mostaru, most je predstavljao jedinu vezu između istočne obale Neretve, pod nadzorom Armije BiH i manjega dijela grada na desnoj obali, koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom.

Ubrzo nakon rušenja u javnost je izašla snimka rušenja mosta. Većina svjetskih medija je odmah za rušenje optužila postojbe HVO-a. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije dokazao da je HVO srušio most te do danas nitko iz HVO-a nije preuzeo odgovornost za rušenje mosta.

Most je ponovno obnovljen i 2004. godine otvoren za javnost. Obnova mosta nakon rata trajala je sedam godina te je na nju potrošeno 13,5 milijuna dolara. Sredstva za most prikupljena su kreditom Svjetske banke, kao i donacijama Turske, Italije, Nizozemske i Hrvatske.

Stari most i stara gradska jezgra Mostara 2005. godine službeno su uvršteni na popis zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Time je postao prvi spomenikom kulturne baštine na UNESCO-ovu popisu iz BiH.

Stari most bio je jedan od najvećih graditeljskih pothvata i najveća lučna konstrukcija na svijetu, koja ima izražen luk širok 4 metra i 30 metara dug. Simbol grada na Neretvi sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenoga, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitektu i učeniku čuvenoga Mimara Sinana.

Luk je napravljen od kamena tenelija. Visina svoda je 28,7 metara, odnosno 21 metar iznad razine rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tijekom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.