Stara vjerovanja za privlačenje novca: Plaća mora “prespavati”

Odnos prema novcu ima direktan utjecaj na vaše financijsko stanje, smatrali su naši stari koji novčanik nikad nisu držali praznim – bez obzira na ‘stanje na računu’, uvijek su pretincu imali barem pokoji novčić jer su vjerovali da se tako ‘privlači’ novac u kuću. Tako su tom pretincu držali prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao netko koga su smatrali dobrim čovjekom. Tu su novčanicu ili novčić smatrali svojevrsnim talismanom financijske sigurnosti.

Zato se vjerojatno i dandanas njeguje običaj da kad nekom darujete novčanik, on ne smije biti prazan. Mnogi su čak u skrivenoj pregradi novčanika čuvali papirnatu novčanicu najmanjeg apoena – smatrali su da onaj tko to radi bolje upravlja novcem.

Traženje povišice

Dok se u moderno vrijeme provode razna istraživanja o tome kako šefovi ‘dišu’ tijekom tjedna te se pokazalo da je četvrtak idealan dan za traženje povišice jer su nadređeni taj dan popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend, naši su stari vjerovali da je srijeda prijepodne najbolje vrijeme za to.

S druge strane, prema vjerovanjima, sve transakcije koje obavite uvečer vode u propast, a novac se ne posuđuje utorkom. Osim novca, nije dobro posuđivati kruh ni sol, jer se smatralo da će tako financijska sigurnost napustiti vaš dom. Kako bi novac ‘zavolio’ vašu kuću i doslovno se lijepio za vas, na dan isplate plaće, s računa ne biste smjeli skinuti ni lipe. Cijela bi plaća trebala prenoćiti u vašem domu, što bi u današnje vrijeme značilo na vašem računu, piše 24sata.hr.

Navike koje privlače novac u kuću

Još su naši djedovi i bake smatrali da će novac, ako mrvice sa stola čistite golim rukama ili pak zviždite u kući, jednostavno zaobilaziti vaš dom. Zato su džepove odjeće koja visi u ormaru punili sitnim papirnatim novcem.

Domaćice su krpale i najmanju rupicu na džepovima jer su vjerovale da novac tako lakše curi iz vaših ruku. Da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputi ne nedostaje dugme, a nakon što bi pomele kuću ili dvorište, metlu su odlagale drškom prema dole.

“Oteto prokleto” ili “Kako dođe, tako ode”

Novac koji je dobiven na kocki, pronađen, oštećena novčanica ili zahrđala kovanica ne donose sreću te ih naši stari zato nisu čuvali u novčaniku. Dapače, prvom su ih prilikom darovali siromašnijima od sebe ili čim prije potrošili.

Krupna novčanica – financijski talisman

Novčanicu najvećeg apoena koju su imali, stari su u domu čuvali po godinu dana jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi privlačiti novac u dom.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.