Stara Da Vincijeva metoda: Kako kratko odspavati svako četiri sata i biti odmoran

Spavanje nekoliko puta dnevno u određenom trajanju, naziva se polifazno. Postoji više metoda, a umjetnički genije prakticirao je svoju verziju i nikada nije bio umoran.

Polifazni san dovodi se u vezu s najpoznatijim umjetničkim genijem Leonardom da Vincijem. On je spavao sat i pol do dva sata dnevno tako da je svakih četiri sata odspavao po 15-ak minuta. Baš takav način spavanja, više puta u razdoblju od 24 sata naziva se “polifazni”. Da Vinci je koristio ovu metodu dugi niz godina i nije se osjećao umorno, prenosi 24sata.rs.

Također, već je poznato da je vrijeme poslije sna najproduktivnije vrijeme za rad i kreativnost, a da Vinci je to znao itekako dobro iskoristiti.

Poslije njega, mnogi su godinama i godinama proučavali i vježbali nekoliko varijacija polifaznog sna, a ovo je nekoliko njih:

Dymaxion metoda – spavanje 30 minuta svakih šest sati.
Uberman metoda – spavanje oko 20 minuta svaka četiri sata.
“Običan čovjek” metoda – noću se spava jedan i pol do tri sata, a zatim još tri puta tijekom dana po 20 minuta.
Tesla metoda – noću se spava dva sata, onda sredinom poslijepodneva još 20 minuta.
Siesta metoda – noću se spava pet sati, a zatim sat i pol sredinom poslijepodneva.

Sve metode su djelotvorne, ali kako su ljudi i njihove potrebe različiti, tako neće svaka metoda odgovarati svakom čovjeku. Svatko mora pronaći onaj način koji mu odgovara, a pojedincima će ipak najviše odgovarati da se naspavaju onako kako su navikli – cijele noći i eventualno drijemanje poslijepodne vikendom, piše Bright Side.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.