Stanković o Komšiću: Mislim da nisam ništa pogriješio u pitanjima, a on se ponio sportski

Aleksandar Stanković

Posljednja emisija HRT-a Nedjeljom u 2 urednika Aleksandra Stankovića u kojoj mu je sugovornik bio Željko Komšić član Predsjedništva BiH izazvala je dosta reakcija u bh. javnostima, ali i u Hrvatskoj, mišljenja su podijeljena od onih da je Stanković bio bezobrazan prema Komšiću do onih koji smatraju da mu je postavljao dobra pitanja, ali i onih da mu je nepotrebno dao prostor.

Sam Stanković je u razgovoru za portal Interview.ba govorio što danas misli o spomenutoj emisiji te je li možda pogriješio u pristupu i kako su se rastali on i Komšić nakon emisije.

Ovo je možda prvi put da se novinari ispričavaju u ime drugog novinara nekom političaru. Što mislite što stoji iza te isprike?

Ispričao se jedan, ovaj drugi nije, Gordan Duhaček nije, to se negdje zagubilo u prijevodu (smijeh). A što se tiče Pilsela ne znam stvarno, svatko radi ono što misli da u životu treba, ako je on mislio da se treba ispričavati neka se ispriča što da kažem?

Jeste li pogledali poslije tu emisiju, da sami provjerite jeste li stvarno napali Komšića?

Nema nikakve potrebe za tim. Napravio sam više od 700 emisija od kojih je barem jedno 100 takvih.

Ponekad pogriješim i to je činjenica, ali u ovom slučaju nisam ništa pogriješio.

Pokušavam argumentirano razgovarati sa svakim gostom, tako je bilo i ovaj put s Komšićem. Nekad je emisija oštrija, nekad nije. U ovom dijelu se dogodilo da je bila, ali ništa privatno. Razgovarao sam o javnim stvarima s Komšićem o politici, o tome je li on legitiman član Predsjedništva BiH ili nije. On je to znao.

Kako ste se razišli s Komšićem kada su ugašena svjetla, je li Vam on zamjerio?

Ne znam da li mi je zamjerio ali pristojno smo se razišli. Čvrst stisak ruke je imao, čovjek je to mislim podnio sportski. Intimno nemam ništa protiv Komšića, čak smatram da ima i neke dobre karakteristike. Ali ovdje nismo razgovarali o njemu privatno, nego o njemu kao političaru.

Sjećam se Vaše emisije s Dodikom, ono čuveno ustajanje i vraćanje sa stolice, pa ova posljednja sa Komšićem…Jesu li inače s našim političarima uzbudljivije emisije ili to samo nama u BiH djeluje tako?

Kako kad, u karijeri mislim da sam napravio 30-40 emisija s ljudima iz BiH. Nekad se s Dodikom dogodi da je tako, evo sad i sa Komšićem, ali se trudim uvijek ostati novinar.

Sve ono što mi se učini nelogično kad razgovaram s političarima, naravno da im postavim kao pitanje.

A želim li ja da je BiH građanska država ili ne, to je moja intimna stvar. Ali ono o čemu sam razgovarao s Komšićem je ono što je trenutno na trpezi i pretpostavljam da bi ga svaki novinar kojeg zanima Željko Komšić i ono što se događa u BiH to isto pitao.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Isplanirana, dogovorena, odrađena emisija koja za cilj ima izvući Komšića iz mraka u koji se sam zabio. Kolika je cijena “bumo videli” kako kaže Bandić. Pa HTV je pod kontrolom dezertera anemije i njegove kamarile i ništa se slučajno ne događa. Ovo je znakovita poruka i drugu Gagi za njegovo soliranje sa čudnovatim kljunašom Dodom u Banja Luci. Kako Komšić raspolaže vokabularom od tri rečenice i širokom lepezom populističkih probosanskih spinova to je i ispaljivao rafalno prema Hrvatima kao pravi Bošnjak jer ga tako doživljavaju i zovu upravo Bošnjaci, jer čovjek nije Hrvat ni po čemu, već mu današnja neoliberalistička politička podobnost i korektnost omogućava biti Hrvatom kao i svakoj muškoj šuši da se izjasna kao “žena zarobljena u tijelu muškarca” čime stječe uvjete za natjecanje u ženskim sportovima. Tako je i Komšić “Hrvat zarobljen u Bošnjačkom tijelu”.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.