Stan na dan sve popularniji, najniža cijena 10 KM

Iznajmljivanje nekretnina jako je unosan posao, bilo da se radi u Bosni i Hercegovini ili u svijetu. Kao i svi drugi biznisi, i u ovom je došlo do jedne vrste evolucije.

Kratkoročno iznajmljivanje nekretnina eksplodiralo je u posljednje vrijeme, posebno dolaskom aplikacija kao što su Booking i AirBnB. Ovim aplikacijama se služe većinom turisti koji dolaze u Sarajevo ili u druge gradove u BiH, gdje mogu usporediti smještaj koji žele unajmiti s drugim opcijama.

Na kraju, ova aplikacija će uzeti jedan dio kolača sebi, a turisti će moći sebi naći najbolji smještaj po svim parametrima. Što je s lokalcima? Činjenica je da mladi ljudi u Bosni i Hercegovini koji žele organizirati zabavu ili samo žele unajmiti stan iz bilo kojeg razloga ne koriste često ove aplikacije zbog njihove visoke cijene.

”Stan na dan” – unosan biznis koji je često u “sivoj zoni”

No, ako sada pogledamo na ovim aplikacijama, jedna noć u Sarajevu koštat će vas više od 100 KM, imajući u vidu da se tu većinom nalaze hoteli te da ove sobe koje se mogu naći ne mogu ispuniti ono osnovno što treba mladim ljudima koji su zainteresirani za ovaj tip unajmljivanja. Tu dolazimo do posljednje evolucije u poslu s nekretninama u BiH – takozvani stan na dan, piše novinar Večernjeg lista Željko Andrijanić.

Ako ukucate ovu frazu na platformi OLX, samo u Sarajevu naći ćete čak 273 rezultata, odnosno stanova koje možete unajmiti na jedan dan. Ako sklonite filtar sa Sarajeva, ukupno 1300 korisnika ove platforme nudi svoje nekretnine za unajmljivanje na jedan dan. Cijene se ne mogu usporediti sa skupim aplikacijama. Najniža cijena koju možete naći je samo 10 KM, koliko košta iznajmljivanje stana od čak 90 kvadrata na području Sarajevske županije.

Za 10 KM po danu možete dobiti potpuno namješten dvosoban stan koji ima razne pogodnosti. Međutim, ovo je iznimka. Neka cijena “u sredini” vrti se od 40 do 50 KM. Čak i za 20 do 30 KM možete naći stanove koji imaju sve što vam treba kako biste udobno proveli noć.

Stan na dan: Koje su zakonske obaveze vlasnika?

Na drugom kraju cjenika nekoliko stanova se iznajmljuje za 100 – 150 KM po danu. Tako za 150 KM možete unajmiti stan s jacuzzijem, a za 120 KM možete unajmiti penthouse, piše Večernji list.

Za kuće je cijena drugačija. Prosječna cijena skače na nešto iznad 100 KM, a može ići i do 1000 KM po danu. Ipak, s druge strane, možete čak naći i neke opcije za 50 KM po danu. Tijekom 2023. godine u bh. entitetu RS registrirana su nova 672 stana, a u kategoriji “stan na dan” trenutačno su na raspolaganju 2403 stana.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.