Stalno ste uzrujani? Ovo je 10 načina kako da se prestanete živcirati

Ako se naš živčani sustav osjeća ugroženo i u opasnosti, teško će uvjeriti tijelo da se opusti.

Jedan od mogućih načina za opustiti se je da zamislite mjesto na kojem se osjećate sigurno i dobro.

1. Usporite disanje

Jedan od prvih i najjasnijih pokazatelja da je tijelo pod stresom je plitko, ubrzano disanje. Često ga nismo ni svjesni, a i teško je ostati pribran kad ne dobivamo dovoljno kisika. Udahnite polako kroz nos, sporo izdahnite kroz usta. To radite svaki put sve duže i gledajte kako se trbuh širi dok vas zrak ispunjava, objasnila je psihologinja dr. Andrea Bonior.

2. Nasmijte se

Smijeh može ukloniti stres, a smijanje fizički doslovno može smanjiti krvni tlak. Osim toga, donosi i mentalni odmak od svega što nas opterećuje. Čak i ako vam u početku smijanje zbog uklanjanja stresa djeluje prisilno, iznenadit će vas terapeutska moć smijeha

3. Udovoljite osjetilima

Jedan od razloga zašto aromaterapija može biti korisna je taj što mirisi mogu potaknuti različite dijelove mozga, a usko su povezani i s uspomenama. Zato si skuhajte šalicu mirisnog čaja ili napunite kadu i ‘naoružajte’ se mirisnom soli i uljima koja će vas podsjetiti na najljepše trenutke ili kreirati nove, ugodne maštarije.

4. Zagrlite dragu osobu

Postoji razlog zašto su zagrljaji i maženje u raznim kulturama uobičajeni načini za izraziti nekome svoju ljubav i naklonost. Osim toga, u zagrljaju tijelo luči više endorfina, poznatog i kao ‘hormon sreće’.

5. Odaberite jednu manju obavezu

Ponekad osjećaj preopterećenosti dolazi iz misli da imamo previše obveza, pa umjesto da gledate ‘širu sliku’, pogledajte umanjenu. Iz mora obveza odaberite samo jednu i dok to ne završite, nemojte misliti o drugim stvarima koje treba obaviti.

6. Pomozite nekom drugom

I pomoći ćete sebi. Pokazalo se da pomaganje drugima popravlja raspoloženje. Iako vam se može činiti kao da je to zadnje što biste sad trebali raditi dok se ne osjećate dobro, jednostavan čin ljubaznosti vam može pomoći da stvari sagledate u drugoj perspektivi i da osjetite povezanost s drugima.

7. Zapišite što osjećate

Zapisivanje emocija može olakšati upravljanje njima. Čak i ako nećete u to uključiti nikog drugog, samo pisanje o osjećajima može pomoći da stvari vidite jasnije i da vam se problemi učine manji.

8. Izrazite zahvalnost

Može vam se činiti čudno izražavati zahvalnost baš kad ste uznemireni, ali to ne znači da vam je drago zbog loših stvari u životu. Radi se o tome da sagledate cijeli svoj život i shvatite da u njemu itekako ima ljepote na kojoj treba biti zahvalan.

9. Zamislite svoje sretno i sigurno mjesto

Ako se živčani sustav osjeća kao da mu prijeti opasnost, teško će uvjeriti tijelo da se opusti. Jedan od mogućih načina za opustiti se je vizualizirati mjesto na kojem se osjećate sigurno i dobro, čak i ako postoji samo u vašoj mašti. Ako možete zatvoriti oči i mentalno se udaljiti od stresa smirujući um, tijelo će vas slijediti, prenosi 24sata.hr.

10. Izađite na zrak

Udahnite svjež zrak, pogledajte prirodu oko sebe i osjetite sunčeve zrake na koži. Izlazak van – čak i na samo pet minuta – može pomoći da se mentalno resetiramo. Ljudima koji pate od sezonske depresije – poznate i kao sezonski afektivni poremećaj – ključno je dobiti dovoljno dnevnog svjetla. A čak i ako to nije slučaj kod vas, malo sunca može samo pomoći, savjetuje dr. Andrea Bonior na Psychology Today.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.