Srušen jedan od simbola starog Livna – Jabuka.tv

Srušen jedan od simbola starog Livna

Livno je jedan od najstarijih gradova u BiH, s bogatim kulturno-povijesnim i spomeničkim naslijeđem, u koje spadaju i brojne kule i utvrde.

Zapravo, čitav kompleks Starog grada je spomenik pod zaštitom države od 2004. godine. Ali, unatoč tome, kulturno blago sve više propada, piše Avaz.

Kovana vrata

Ovih dana srušena je i poznata Činčilova kula na vrhu Lisičinog sokaka, jedna od rijetkih preostalih u kojoj se odavno nije stanovalo i koja se tijekom posljednjih godina, a posebno prošle,  značajno urušila te postala opasnost za okolne kuće i prolaznike.

No, umjesto da se pronađu sredstva i kula zaštiti, ona je osuđena “na smrt” rušenjem.

Činčilova ili Vrdoljakova kula, kako je još zovu, poznata je po tome što je u njoj bila jedna od prvih livanjskih škola u kojoj je stanovao i učitelj bio i pjesnik Silvije Strahimir Kranjčević. U njoj je 1853. godine bila i austrijska konzularna agencija, a nakon 1886. godine Trgovačka škola.

Da je Činčilova kula nekada bila značajna građevina svjedočila su sve do rušenja i teška kovana vrata odavno rastvorena. U kuli je među posljednjima stanovala i obitelj Blaža Propadala.

Činčilova kula prije rušenja

Činčilova kula. Na svim je razglednicama Livna. Ovim je definitivno uništen jedan od simbola grada i jedan neponovljivi spomenik kulture. Nažalost, ovo nije ni prvi ni posljednji kulturocid u ovom prekrasnom gradiću kojim se mnogi od nas itekako ponosimo, zapisao je u komentarima o rušenju kule poznati livanjski umjetnik i glazbenik Ivica Propadalo, koji živi u Zagrebu.

Rušenje Činčilove kule osudio je i veliki broj drugih Livnjaka.

U Starom gradu još su koliko-toliko očuvane Bila ili Gusina kula, Pirijina i još nekoliko njih, dok ih je većina odavno gomila kamenja ili su poprilično oronule.

Najdominantnija Vejs kula

Među poznatijim livanjskim kulama bile su i kule begovskih obitelji Ljubunčića, Duratbegovića, Gagića, Borića, Firdusa… Poznate su bile i kule Čizmića, Huskića, Džepara, Brkića, Tadića…

Livno se odlikuje i poznatim utvrdama na uzvišenjima iznad grada poput Poletače, Ćošeka, Efrema, Vejsa i Klanac kule te tabijama kao što su Murpašina, Atlagića, Gagića i Krnjac. Jedino se potpuno  nije urušila najveća od njih i najdominantnija Vejs kula.

(www.jabuka.tv/FOTO: Avaz)


3 komentara

    • Ee moj debilu kako si samo glup jeblo te “srce herceg bosne” i kradezenjare, tajkuni i lopovi koji su u ime nje krali i unistavali. Dasta nego rusi, krni, sini, prni, nek vlada krkanluk, a povijest i dostojanstvo zaboravimo i pokopajmo da se novopeceni tajkuncici lakse operu pred bogom i narodom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.