Sretan 100. rođendan Frank, tvoj prijatelj Jack

Birao je samo najbolje za sebe i svoje prijatelje, bez ikakvih kompromisa, a toga se pridržavao i u odabiru najdražeg pića, legendarnoga Jack Daniel’sa.

Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja se pri samoj pomisli na pjesme Strangers in the Night, My Way ili New York, New York neće sjetiti uvijek nasmijanog muzičara, glumca i zavodnika kojeg su zvali, jednostavno, The Voice. Od samog rođenja, 12. decembra 1915. godine, tom čovjeku bilo je predodređeno da ide putem sopstvenih snova i stvara priču o sreći koja će vremenom prerasti u legendu.

Da je danas živ, Frank Sinatra slavio bi stoti rođendan. I nema sumnje, proslavio bi ga uz čuvenu zdravicu s “nektarom bogova”, kojom je pozdravljao publiku uoči svakog nastupa. Dva prsta Jack Daniel’sa, tri-četiri kockice leda i čuvena fraza: “Da poživite do stote i da posljednji glas koji čujete bude moj.” Frank, nažalost, nije doživio stotu, ali njegov glas i dalje odjekuje planetom. Mada zvuči kao legenda, ili u najmanju ruku priča iz snova, Sinatrina je jedna od onih kakve je vrijedilo slijediti, priča koja je od snova postala stvarnost.

Sina jedinca italijanske porodice, zaljubljenika u sport koji je uprkos izbacivanju iz osnovne škole zbog lošeg vladanja ipak uspio ispuniti san i postati sportski novinar, životno putovanje odvelo je u svijet muzike, u kojem ga je istančani sluh i osjećaj za ritam načinio miljenikom Amerike i svijeta, zavodnikom o kojem su maštale milioni pripadnica ljepšeg spola.

Još od prvog albuma “The voice of Frank Sinatra” iz 1946. godine, bio je predodređen na uspjeh. Bio je prvi pjevač koji je dobio titulu “teen idola”. Dobitnik je 11 Grammy nagrada i još mnogobrojnih priznanja za svoj talent, a pjesme koje je pjevao ostavile su neizbrisiv trag u svijetu muzike.

Iako ga na prvi pogled svi doživljavaju kao pjevača, Sinatra je uporedo sa muzičkom karijerom razvijao i karijeru glumca, a njegov talent i na tom polju donio mu je Oskara za sporednu ulogu u filmu “Odavde do vječnosti”.

Njegov privatni život nije bio ništa manje interesantan od muzike i filmova u kojima je glumio. Četiri puta se ženio, a prijatelji su mu bili predsjednici Amerike i, kako se pričalo po kuloarima, šefovi mafije. Živio je život punim plućima, samouvjereno i ležerno. Birao je samo najbolje za sebe i svoje prijatelje, bez ikakvih kompromisa, a toga se pridržavao i u odabiru najdražeg pića, legendarnoga Jack Daniel’sa.

I kao i sve priče koje su se vezale uz Sinatru, posebna je i ona koja je The Voice i čuveni američki viski povezala do vječnosti. Iako je uvijek nastupao sam, Frank na bini to nikada nije bio. Uvod u svaki od nastupa kojima je iznova osvajao srca prisutnih, pripadao je Jacku, u kojem je uživao na poseban način, dijeleći zdravicu s publikom. Često citirana njegova izjava je:” Basically, I’m for anything that gets you through the night – be it prayer, tranquilizers or a bottle of Jack Daniels.” Toliko ga je volio da je čak i pokopan s bocom Old No.7.

Priča o Franku i Jacku ima novi nastavak, u posebnom izdanju kultnog viskija, u limitiranoj, kolekcionarskoj verziji Jack Daniels Sinatra Century, nastaloj u režiji glavnog destilatora i članova Sinatrine porodice. Specijalna edicija dostupna je i u BiH zahvaljujući G3 Spirits d.o.o, a kolekcionari je mogu pronaći u njihovom Gift Shopu u mezaninu Importanne centra u Sarajevu.

Što je Jack Daniels Sinatra Century?

Za bogatstvo boje i okusa Jackovog “tekućeg zlata” zaslužno je čuvanje u 100 unikatnih, ručno izrađenih „Sinatrinih bačvi”, čija je unutrašnjost prošarana dubokim brazdama u kojima se viski još jače stapa sa aromom hrastovog drveta. Poznatoj aromi dima ovaj put je dodana i suptilna nota meda i karamelizovanog voća. S obzirom na to da se radi o stotom rođendanu, ovo posebno izdanje viskija je “100 proof”, što znači da sadrži 50 posto alkohola.

Iako je proizvedeno samo 100 bačvi, istinski ljubitelji ovog pića i u Bosni i Hercegovini imat će priliku nazdraviti u čast rođendana Frank Sinatre, jer će se tri boce ovog posebnog izdanja Jack Daniel’sa naći i na bh. tržištu u posebnom pakovanju u kojem je, pored boce, knjiga tvrdih korica posvećena Frank Sinatri, replika ukrasa za kravatu koja sadrži digitalni i nikad objavljeni snimak njegovog najboljeg koncerta, održan u hotelu Sands, 1966. godine.

Stotinu godina poslije Sinatrinog rođenja, dvije američke ikone ponovo su jedna pored druge. Spremne za novu zdravicu uz “nektar bogova”.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.