Srednje škole ZHŽ-a primaju 1200 učenika

U srednjim školama Zapadnohercegovačke županije danas započinje ljetni upisni rok, odnosno prvi upisni krug u prve razrede u školskoj 2012./2013. godini. Županijsko Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta natječajem za sedam srednjih škola na području ZHŽ-a predvidjelo je 1200 slobodnih mjesta, što znači da će svaki učenik imati mogućnosti upisati jedno od zanimanja u srednjim školama, naravno, na osnovi svog uspjeha u učenju i vladanju koje je postigao u proteklom razdoblju.

Najviše mjesta u Širokom

Kao i svake godine, Široki Brijeg ima najveći broj slobodnih mjesta, njih 360. Od toga 150 učenika primat će Gimnazija fra Dominika Mandića, dok će drugi učenici moći birati između sedam zanimanja koje nudi Srednja strukovna škola: elektrotehničar, elektro-instalater, računalni tehničar u strojarstvu, ekonomist, komercijalist, prodavač i frizer.

Naime, 330 slobodnih mjesta ove godine imaju srednje škole u Ljubuškom. Osim Opće gimnazije u koju će se moći upisati 120 učenika, učenicima se nudi i devet zanimanja u Srednjoj strukovnoj školi: automehaničar, autolimar, bravar, vodoinstalater, prodavač, frizer, agro-turistički tehničar, ekonomist i ekonomist EU VET.

Isti broj učenika, njih 330, primaju srednje škole u Posušju. Tako Gimnazija fra Grge Martića prima 120 učenika, dok Srednja strukovna škola prima njih 210 koji će se morati odlučiti između sljedećih zanimanja: ekonomist, prodavač, računalni tehničar u strojarstvu, automehaničar, tehničar telekomunikacijskog prometa i po prvi put od ove godine učenici će se moći opredijeliti za klesara i instalatera grijanja i klimatizacije.

U Grudama je predviđeno 180 slobodnih mjesta, a pored Gimnazije, grudskim učenicima nude se zanimanja građevinskog tehničara, ekonomista, farmaceutskog tehničara i po prvi put konobara.

Još dva upisna roka

Upis učenika koji žele u glazbenu i druge škole s posebnom provjerom sposobnosti bit će 25. lipnja, dok će učenici koji se ne uspiju upisati u prvom upisnom krugu svoju priliku dobiti 28. lipnja u vremenu od 8 do 14 sati.
Objava rezultata i upis bit će završeni u roku od dva do tri dana.

Iskustva od ranijih godina govore da će i nakon toga dio učenika ostati neupisan, ali i da će mjesta ostati samo u manje privlačnim obrtničkim školama.

Učenici koji se u prvom i drugom u ljetnom upisnom roku ne uspiju upisati u srednju školu, imat će priliku na jesenskom upisnom roku za koji će se moći prijaviti 23. kolovoza. DL

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.