Središnja banka BiH u opticaj ubacuje 2,5 milijarde KM novih novčanica i kovanica

Središnja banka (SB) BiH u narednom razdoblju u opticaj će ubaciti blizu 2,5 milijardi KM novih novčanica i kovanica!

Kako doznaju Nezavisne.com, SB BiH je u srpnju i studenom prošle godine putem javnih natječaja sklopila ugovore s dvjema različitim kompanijama koje su dobile zadatak da izrade, odnosno iskuju velike količine konvertibilnih maraka u raznim apoenima.

Prema detaljima natječaja, najprije je u srpnju sklopljen oko šest milijuna KM vrijedan ugovor s kompanijom “Oberthur Fiduciare Sas”, koja se bavi uslugama “izrade novčanica”, a onda u studenom i 2,627 milijuna KM vrijedan ugovor s firmom “Royal mint”, koja, pak, treba iskovati kovanice.

U najkraćem, kada sav novac bude iskovan i otiskan, u opticaj će biti stavljeno čak 2,447.750.000 KM novoga novca, ali će, kako navode iz Središnje banke, većina staroga biti povučena iz opticaja.

O kakvom se velikom poslu zapravo radi potvrđuju i količine naručenih novčanica u kovanicama i raznim apoenima.

Na pitanje o čemu se zapravo radi, te je li u pitanju tek redovna procedura ili “dotiskivanje”, koje upućuje na mogući početak inflacije, iz SB BiH navode da se radi “o redovnom tiskanju u skladu s potrebama opticaja“.

“Karakteristika za novčanice je da se upotrebom u opticaju habaju i oštećuju te imaju ograničen vijek trajanja. Središnja banka u cilju održavanja visoke kvalitete gotovoga novca u opticaju pohabane i oštećene novčanice zamjenjuje novim. Također, u obzir treba uzeti i kontinuirano povećanje gotovine u opticaju”, navode iz SB BiH.

Kad su u pitanju, pak, kovanice, navode da je riječ također o “redovnom kovanju dodatnih količina kovanoga novca KM istih tehničkih karakteristika kao što su kovanice u opticaju”.

“Dakle, kovanice se proizvode u svrhu redovnoga snabdijevanja opticaja putem komercijalnih banaka u BiH. Karakteristike kovanoga novca, naročito onoga manjih apoena, su da se ne vraća iz opticaja nakon izdavanja (ostaje kod građanstva i u upotrebi), dok se jedan dio kovanoga novca koji je oštećen povlači i uništava u skladu s propisima Središnje banke”, ističu iz ove institucije.

Zaključuju da je iz ovih razloga potrebna izrada “dodatnih količina kovanoga novca i zadovoljavanje potražnje od strane komercijalnih banaka, odnosno gospodarstva i građanstva u BiH”.

Prema informacijama koje su nam ustupljene iz SB BiH, kada je riječ o novčanicama, iz ove institucije naručili su tiskanje 15 milijuna (komada) apoena od 100 KM (1,5 milijardi KM), 15 milijuna od 50 KM (750 milijuna KM) te 20 milijuna apoena od 20 KM (200 milijuna KM).

To u zbroju daje cifru od 2,450 milijardi KM.

Kada je, pak, riječ o kovanicama, iz SB BiH naručili su kovanje 15 milijuna (komada) apoena od 1 KM (15 milijuna KM), 10 milijuna apoena od 50 feninga (5 milijuna KM), 20 milijuna apoena od 20 feninga (4 milijuna KM), 25 milijuna apoena od 10 feninga (2,5 milijuna KM), te 25 milijuna apoena od pet feninga (1,250 milijuna KM), što u konačnici iznosi 27,75 milijuna KM.

TISKANJE
100 KM           15 milijuna apoena (komada)
50 KM             15 milijuna apoena
20 KM            20 milijuna apoena

KOVANJE
1 KM                15 milijuna apoena (komada)
50 feninga      10 milijuna apoena
20 feninga      20 milijuna apoena
10 feninga      25 milijuna apoena
5 feninga        25 milijuna apoena

(Nezavisne.com)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.