Srebrenica obilježava 20. godina od genocida

Između 136 muškaraca čiji posmrtni ostaci će danas biti pokopani, 18 je maloljetnika, a najmlađi među njima su imali 16 godina kada su ubijeni.

U Memorijalnom centru Potočari danas će preživjeli članovi obitelji, prijatelji, brojni građani kao i domaći i međunarodni dužnosnici sudjelovati na kolektivnom sprovodu i pokopu posmrtnih ostataka još 136 žrtava genocida koji se u srpnju 1995. godine dogodio na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a.

Preživjeli Srebreničani 20 godina tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, a oni koji će danas ukopati pronađene i idenitificirane posmrtne ostatke svojih sinova, braće, muževa, očeva, rodbine osjetit će bar malo olakšanje. Između 136 muškaraca čiji posmrtni ostaci će danas biti pokopani, 18 je maloljetnika, a najmlađi među njima su imali 16 godina kada su ubijeni.

U Potočare su stigli brojni visoki dužnosnici iz regije i svijeta. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić su sepo dolasku uputile u memorijalni kompleks u Potočarima gdje ih je dočekao načelnik općine Ćamil Duraković i predstavnici udruga koje okupljalju preživjele Srebreničane i članove obitelji ubijenih.

Doputovali su i predsjednici Slovenije i Crne Gore Borut Pahor i Filip Vujanović te Makedonije Đorge Ivanov. U Srebrenicu su stigli i drugi visoki uzvanici poput bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. On je na čelu izaslanstva u kojemu je i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright te nekoliko senatora i kongresnika.

Danas je u Srebrenici i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je pred dolazak izjavio kako Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin u Srebrenici, da njegova ruka pomirenja ostaje pružena bez ikakve politike i da Vlada Srbije želi zajednički život s Bošnjacima.

U pismu javnosti, pred polazak u Srebrenicu, premijer je naveo da ne postoje riječi kojima netko može izraziti žal i tugu za nastradalima, priopćio je Ured za suradnju s medijima vlade, a javlja Tanjug.

“Moja ruka je pružena, i ostat će takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu”, poručio je Vučić.

“Dvadeset godina je prošlo od stravičnog zločina koji se dogodio u Srebrenici. Ne postoje riječi kojima bilo tko može izraziti žal i tugu za nastradalima, kao i bijes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali i nastavit će ih privoditi pravdi”, naveo je Vučić.

On je istaknuo da je njegova odluka da kao predsjednik Vlade Srbije ode u Srebrenicu “mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stavova, pritisaka, i onih da dođem, i onih da ne dođem”.

Oko 2000 policajaca

Sigurnosne pripreme na obilježavanju 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN” Srebrenica i pokopa identifikovanih žrtava trajale su od siječnja 2015. godine.

Sve je detaljno isplanirano kako bi se osigurali svi uvjeti za siguran i dostojanstven ispraćaj žrtava. U tu svrhu je angažirano oko 2.000 policijskih službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, OSA BiH, MUP-a RS-a, FMUP-a, kao i pripadnici Oružanih snaga BiH, rečeno je Feni iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH koja je nadležna za fizičku i tehničku zaštitu kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Dodaje se da je Organizacijski odbor za obilježavanje godišnjice genocida osigurao i dovoljan broj redara – volontera koji će biti na usluzi građanima.

Obraćanje visokih dužnosnika

Na komemoraciji u Potočarima predviđeno je obraćanje velikoj broja visokih dužnosnika. Prema predviđenom protokolu planirano je obraćanje njih 16.

Planirano je najprije obraćanje načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića, zatim glavnog tužitelja Haaškog tribunala Sergea Brammertza, predsjednika Haaškog tribunala Theodora Merona, visokog predstavnika Valentina Inzka, specijalnog izaslanika predsjednika IR Iran Akbara Torkana, kao i zamjenika generalnog tajnika UN-a Jan Eliassona.

Na popisu govornika je i predstavnica žrtava genocida u Srebrenici Advija Ibrahimović, ministar vanjskih poslova Nizozemske Bert Koenderf, kraljica Noor, te bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Na komemoraciji je najavljeno i obraćanje premijera Republike Turske Ahmeta Davutoğlua, predsjedavajuće Zastupničkog parlamenta Republike Italije Laure Boldrini, predsjednice Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora te člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

U mezarju “Potočari“ uslijedit će odavanje počasti ubijenima pored tabuta. Šefovi izaslanstava će položiti cvijet na postament, a zatim odati počast šetnjom pored zida s imenima žrtava. Planirano je izvođenje dijela oratorija “Srebrenički inferno“, kao i monolog iz romana “Derviš i smrt“ Meše Selimovića.

Naime, više od 80 stranih dužnosnika na najvišoj razini i predstavnika međunarodne zajednice sudjelovat će danas na obilježavanju 20. godišnjice genocida i sahrani ubijenih Srebreničana.

(www.jabuka.tv)

15 komentara

Komentiraj: