Srbija: Uhićen dužnosnik vladajućeg Vučićevog SNS-a

Srbijanska policija uhitila je predsjednika beogradske općine Grocka i visokog dužnosnika vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koji se dovodi u vezu s napadom na lokalnog novinara u prosincu prošle godine.

Tu je vijest u petak navečer javnosti priopćio predsjednik Srbije i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić nastojeći svoju vlast prikazati kao vladavinu prava.

Vučić je po povratu sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u izvanrednom obraćanju javnosti na kojem novinari nisu bili u prilici postavljati pitanja, priopćio da je policija uhitila i zadržala predsjednika općine Grocka Dragoljuba Simonovića koji je predsjednik Općinskog odbora SNS, te član Središnjeg odbora naprednjaka.

Simonović se dovodi u vezu s napadom na novinara portala Žig.info Milana Jovanovića, kojem su 12. prosinca prošle godine zapaljene kuća i garaža u općini Grocka. Jovanović je taj slučaj doveo u izravnu vezu s kritičkim tekstovima koje je pisao o Simonoviću i njegovim zlouporabama.

Partijska knjižica nikoga neće sačuvati od odgovornosti, novinari će biti zaštićeni, nasilje će biti najstrože kažnjeno, kažnjavat ćemo svakoga. Ovo je poruka za sve u Srbiji da ćemo pokazati odlučnost da stvari mijenjamo, te da svima u svijetu pošaljemo poruku da je Srbija sigurno mjesto za život, rekao je Vučić.

Tiskovnoj konferenciji u predsjedništvu Srbije, gdje je ured šefa države, nazočio je i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, ali se on nije obraćao novinarima.

Srbijanski predsjednik je, sudjelujući u srijedu u debati o slobodi medija na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, neizravno najavio uhićenje zbog kojeg se večeras obratio naciji. On je na panelu “Sloboda medija u krizi” istaknuo kako je nalogodavac napada na novinara kojem je zapaljena kuća uhićen, kao i osoba osumnjičena da je podmetnula požar, ali da “glavni čovjek” koji je sve osmislio još nije iza rešetaka.

Mislim da znamo tko je to naredio i očekujem da ćemo dovršiti taj predmet kada prikupimo sve dokaze, rekao je Vučić prije tri dana u Davosu.

On je na tom panelu u Davosu izjavio i kako je ponosan na ekonomske rezultate, ali ne i na stanje slobode u medijima, te obećao kako će država učiniti sve da bi za dvije godine mogao reći da je ponosan i na slobodu medija i slobodu govora u Srbiji.

Kako sam ponosan na ekonomske reforme, na ovo drugo nisam ponosan, rekao je u Davosu Vučić, protiv čije vlasti koju smatraju autoritarnom i, kako kažu, uskraćivanja medijskih sloboda već sedam uzastopnih subota tisuće ljudi prosvjeduju u Beogradu, a iz tjedna u tjedan šire se i na druge gradove u Srbiji, dobijajući sve otvoreniju potporu intelektualnih, sveučilišnih i znanstvenih krugova.

(Hina)


1 komentar

  • Koga zanima sto se desava u Srbiji? Portal, vi nemate drugog posla,vec metete ispred tudeg praga,a trebali bi najprije ispred svoga!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.