Srbija se bliži kraju epidemije

Srbija se, po ocjeni stručnjaka, bliži kraju epidemije koronavirusa, ali je broj novooboljelih na početku 13. tjedna u odnosu na broj testiranih i dalje iznad 0,5 posto (0,96%), pokazuje u ponedjeljak epidemiološki presjek sa 18 pozitivnih među 2.315 testiranih.

Ulazimo u razdoblje sporadičnog javljanja virusa kojih će biti dok se epidemija ne ugasi. Kad broj pozitivnih padne ispod 0,5 posto to je sporadično javljanje, objasnio je epidemiolog i član Kriznog stožera dr. Predrag Kon, ustvrdivši da u Srbiji više nije riječ o “klasičnoj epidemiji”.

Sama službena odjava traži obveze – da 28 dana uzastopce broj zaraženih bude nula. Objektivno više nismo u epidemiji,  rekao je Kon, a prenosi Hina.

Uz 18 novozaraženih u posljednja 24 sata i još jednim smrtnim ishodom, Srbija od početka epidemije 6. ožujka do 1. lipnja ima ukupno 11.430 potvrđenih slučajeva infekcije, te 244 žrtve covida 19, uz postotak smrtnosti od 2,13%.

U Srbiji od 1. lipnja vrijede nove, blaže mjere, kojima je dopušteno okupljanje do 1000 osoba na otvorenom, što uključuje i publiku na sportskim događajima, uz održanje fizičke udaljenosti od jednog metra, dok se u zatvorenom prostoru i dalje može okupiti najviše do 100 ljudi.

Svi građani Srbije mogu od danas, na osobni zahtjev, uraditi test na koronavirus i antitjela, a cijena testa je 10,2 eura.

Vlada Republike Srbije odlučila je još 22. svibnja ukinuti zabranu ulaska na teritorij Srbije, tako da je za sve domaće državljane i strance vraćen u uobičajen režim prelaska granice, bez obaveznog PCR testa i bez  14-dnevne karantene.

Srbija je s Mađarskom, članicom EU i Shengenske zone, uzajamno otvorila granicu 25. svibnja.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.