Srbija odustala od pisma Europskoj komisiji oko Katalonije i Kosova

Srbija je odustala od namjere da Europskoj komisiji pošalje pismo u kojem se protivi njezinu stajalištu da su slučajevi Katalonije i Kosova neusporedivi, potvrdili su u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Vučić i Brnabić su u odvojenim izjavama rekli kako se od slanja pisma odustalo na zahtjev Španjolske, ali i naglasili da Srbija ne odustaje od namjere da od EK zatraži odgovor i razjašnjenje o različitim mjerilima u povodu referenduma o neovisnosti Katalonije i tumačenja neovisnosti Kosova. Vučić je rekao kako na zahtjev Španjolske Srbija neće poslati pismo EK, iako je ono “ozbiljno sastavljeno i završeno”.

Još ga treba prihvati srbijanska vlada i potpisati premijerka Brnabić. “Španjolska nas je zamolila da to ne učinimo, da ne otežavamo njihovu poziciju.

To ćemo učiniti u narednom razdoblju, a kada – obavijestit ćemo vas. Imamo obvezu prema španjolskim prijateljima, jer su i oni nama pomagali“, rekao je Vučić novinarima na tiskovnoj konferenciji u Beogradu. I premijerka Brnabić potvrdila je da neće u Bruxelles odnijeti pismo namijenjeno EK u povodu katalonskog referendum jer su španjolske vlasti “zamolile da zbog osjetljivosti situacije u toj zemlji” Srbija ne šalje pismo.

“Španjolska je naš veliki prijatelj i partner, imali smo od njih veliku podršku i za Interpol, Unesco i za europske integracije, tako da ćemo u suradnji s njima odlučiti kako ćemo dalje”, izjavila je Brnabić. Poslije referenduma za neovisnost Katalonije službeni Beograd usprotivio se stajalištu Europske komisije da slučajevi te španjolske pokrajine i otcijepljene srpske pokrajine Kosovo nisu usporedivi.

U svojem stajalištu o referendumu u Kataloniji, EK je naglasila da on nije u skladu sa španjolskim ustavom. Beograd inzistira kako Europska komisija mora biti neutralna, a pismo s tom porukom i zahtjevima da EK razjasni svoja stajališta premijerka Brnabić trebala je, prema ranijim najavama, uručiti dužnosnicima EU-a tijekom službenog posjeta Bruxellesu 10. listopada.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.