Srbi bijesni na Google: Dali su Hrvatskoj naš teritorij!

Teritorij susjedne Republike Srbije manji je za 11.000 hektara jer je prema Googleovim kartama granica između Hrvatske i susjedne republike vraćena na one iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, upozoravaju srbijanski mediji.

Prema pisanju beogradskih Novosti, ‘nove’ granice na satelitskoj karti tog internetskog pretraživača u Podunavlju poprilično zalaze u srbijanski teritorij, pa je tako dio općina Bačka Palanka, Apatin i Sombor pripao Hrvatskoj.

Srbijanski mediji navode kako su granice označene na osnovi katastarskog mjerenja iz vremena propale monarhije, za što se, prema pisanju beogradskih Novosti, zalaže Hrvatska, a ne po sredini međunarodne plovne rijeke, kako nalaže međunarodno pravo.

Tamošnji tisak ističe da je Google donio odluku o ucrtavanju karte prije razgraničenja te kako taj američki div specijaliziran za mrežne usluge i proizvode nije unio ispravke unatoč višekratnom reagiranju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Naime, prema Googleu, teritorij koji je zbog izmijenjenog riječnog korita Dunava ostao na lijevoj, srbijanskoj obali pripao je Hrvatskoj. Taj teritorij uključuje Šarengradsku adu, područje oko Mladenova i Karađorđeva, potom Vukovarsku adu uz srbijansku obalu, Čivutsku adu nizvodno od Apatina do Kupusine, zatim dio Gornjeg Podunavlja nizvodno i uzvodno od Apatina do Bezdana, kao i Veliki bački kanal te kanal Šugovica.

U srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova naglašavaju kako su dopisima Googleu više puta ukazivali na to da Republika Srbija i Republika Hrvatska nisu međusobno ugovorom definirale zajedničku državnu granicu.

‘U skladu sa zakonskim aktima bivše SFRJ, granica između ove dvije federalne jedinice proteže se sredinom Dunava te je raspadom SFRJ postala državna granica i nije se mijenjala do danas’, ističu u tom ministarstvu, dodajući kako su predložili da se navedeno stanje granice na Dunavu prikaže na način na koji ta kompanija i inače prikazuje neutvrđene i sporne granice na svojim kartama, prenosi Tportal.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.