Spriječen ulazak 190 sumnjivih migranata u BiH – Jabuka.tv

Spriječen ulazak 190 sumnjivih migranata u BiH

Služba za poslove sa strancima spriječila je ulazak u BiH više od 190 migranata s Bliskog istoka, od kojih je većina bila iz Sirije, zbog sumnje da su zloupotrijebili vize dobivene na osnovu hotelskih vaučera.

Vršitelj dužnosti direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam kazao je da je ulazak migranata spriječen u posljednjih sedam dana i napomenuo da je kontrola pooštrena nakon što je, zahvaljujući vaučerima, preko sarajevskog aerodroma u BiH ušlo devet Sirijaca i jedan Somalijac, koji su istog dana prešli u Srbiju.

”Donijeli smo odluku da više ne dajemo suglasnost za ulazak u zemlju na osnovu vaučera. Radilo se o zloupotrebi viznog režima BiH putem hotelskih vaučera, na osnovu kojih su izdavane kratkoročne vize za ulazak stranih državljana u zemlju. Provodimo i provjeru tko je izdavao vaučere i jesu li ljudi uopće došli u te hotele ili su produžili drugim putem, a da to nitko nije prijavio. To je postao način ulaska, ali je sada presječena ta ruta putovanja sumnjivih migranata. Oni su po dolasku na sarajevski aerodrom taksijem putovali do graničnog prijelaza Karakaj i prelazili u Srbiju”, kaže Nizam.

Sugovornik iz sigurnosnog sektora kaže da je otkriveno da se većina migranata čiji je ulazak u BiH spriječen borila na strani džihadističkih grupa u Siriji.

”Među njima ima i pripadnika terorističke organizacije Islamska država. Svi imaju telefone s internet priključkom, vojno su sposobni, nisu obiteljski ljudi, a stižu avionom i organizirano. Opravdano sumnjamo da je riječ o potencijalnim teroristima kojima je za putovanje sve osigurano da bi bili raspoređeni na različite destinacije širom Europe”, kazao je.

Dodao je da se oni razlikuju od ostalih migranata, koji uglavnom nisu imućni, te da su organizirani u posebnu grupu kojoj ostali nemaju pristup.

”Pripadnici te grupe spremaju takozvanu “zimsku rutu”, koja vodi preko juga BiH. Ona se račva na dva pravca. Jedan vodi preko Kosova do Italije, a drugi od Kosova preko Crne Gore, BiH i Hrvatske. Dobro su organizirani, a instrukcije za dalje kretanje daju samo pripadnicima grupe, koji se nalaze na točno određenom mjestu. Definitivno, tu više ništa nije slučajno, nego je sve odlično koordinirano”, pojašnjava.

Služba za poslove sa strancima priopćila je krajem rujna da su devet državljana Sirije i jedan Somalije na osnovu hotelskih vaučera i vize koju je izdalo Veleposlanstvo BiH u Abu Dhabiju ušli u BiH i preko sarajevskog aerodroma isti dan prešli u Srbiju, gdje su zatražili azil.

Glasnogovornica Granične policije Sanela Dujković izjavila je da je u rujnu u BiH ušlo 118 državljana Sirije, a da ih je 100 napustilo zemlju. Ona je ranije rekla da je od 1. srpnja do 30. rujna ušlo 270 državljana Sirije, koji su imali vizu za ulazak u BiH, a da ih je 165 napustilo zemlju. Najviše ih je otišlo u Srbiju preko međunarodnih graničnih prijelaza.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Eto,BiH,A ZNA ŠTITIT SVOJE IN TERESE KAKO I TREBA U BORBI PROTIV TERORIZMA A ONI LUĐACI IZ SDP,U HRVATSKOJ PUŠĆAJU DA IN ULAZI KO GOD OĆE. KAKVA JE TOPOLITIKA ULAZE MLADI ISILOVCI KOJI SU RATOVALI PROTIV ASSADA NA TLO EUROPE BEZ IKAKVE KONTROLE. RAZBIT ĆE SE TO EUROPLJANIM O GLAVU BIT ĆE KASNO KAD SE SJETE ,DA SU POD KRINKOM NEKIH LAŽNIH LJUDSKIH PRAVA I LAŽNOG LICEMJERJA-ZAPRAVO PUSTILI ISLAMSKE TERORISTE U SRCE EUROPE.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.