”Hiljadarka” otvara 9. dane filma u Mostaru – Jabuka.tv

”Hiljadarka” otvara 9. dane filma u Mostaru

Nakon svečanog otvaranja i projekcije filma „Hiljadarka“ u Kosači, u hotelu Mepas bit će priređen HT Eronet Party na kojemu će biti dodijeljene nagrade „Stablo ljubavi“, a goste će zabavljati Nina Badrić.

„U sklopu ovogodišnjih 9. dana filma Mostar publika će moći vidjeti devet dugometražnih filmova iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a svečano otvaranje bit će priređeno u četvrtak, 29. listopada u 19.30 sati, u Hrvatskome domu Hercega Stjepana Kosače“, kazala je to na konferenciji za novinare koja je održana u prostorijama HT Eroneta, sponzora večeri otvaranja festivala, izvršna direktorica 9. dana filma Mostar Maja Lasić. Organizator festivala je kazališno-filmska udruga “Oktavijan”.

Lasić je, govoreći u ime Kazališno-filmske udruge „Oktavijan“, organizatora Dana filma Mostar, najavila i ostale filmove koji će biti prikazani u nekoliko dana festivalskih zbivanja: „Gorčilo jesi li to došao da me vidiš?“ (30. listopada, 19 sati), „Ničije dijete“ (30. listopada, 21 sat), „Zvizdan“ (31. listopada, 19 sati), „Bit ćemo prvaci svijeta“ (31. listopada, 21 sat), „Svinjari“ (1. studenoga, 19 sati), „Takva su pravila“ (1. studenoga, 21 sat), „Imena višnje“ (Branka Schmidta) (2. studenoga, 19 sati) i „Ljubav ili smrt“ (2. studenoga, 21 sat).

Partner Dana filma je Hrvatski dom Hercega Stjepana Kosače u kojemu će se održati sve projekcije. Tako se Dani filma, nakon nekoliko godina u CineStaru, vraćaju na mjesto odakle je sve krenulo – u Kosaču.

„Logično je da se ovakav festival održava u Kosači, jer ne znam da se igdje ovakva kulturna događanja odvijaju u visokokomercijaliziranim prostorima kakvo je multipleks kino. Mi smo davno počeli našu suradnju i ovo je samo nastavak te priče“, kazao je ravnatelj Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosača Danijel Vidović.

„Suradnja između Kosače i Udruge ‘Oktavijan’ ide dalje, a sljedeći korak je – digitalizacija velike dvorane Hrvatskoga doma Hercega Stjepana Kosače. Nadam se da će se jubilarni 10. dani filma, dogodine i održati u tako opremljenoj suvremenoj dvorani“, kazao je Vidović.

Direktor Dana filma Slaven Knezović naglasio je kako ga posebno raduje činjenica da je festival, unatoč mnogim problemima, prije svega – financijskim – uspio preživjeti. Najavio je i novu koncepciju od iduće godine.

„S ovogodišnjim izdanjem zaokružit ćemo reviju i od sljedeće godine prelazimo u glumački festival. Cilj mi je okupiti ovdje sve svoje kolege glumce i Mostar pretvoriti u grad glumaca; prvo iz regije, a onda iz Europe i svijeta. Uvest ćemo i nagrade. Ne samo one koje će dodjeljivati stručni ocjenjivački sud, već i nagradu publike. Hercegovina i Mostar zaslužuju biti značajnim dijelom na filmskoj mapi ovoga dijela svijeta. Hercegovina je idealan prostor za snimanje filmova“, kazao je Knezović i najavio, u sklopu ovogodišnjeg festivala, i audiciju za film „Mrtve ribe plivaju na leđima“, koji bi se sljedeće godine trebao snimati u Mostaru. Redatelj filma bit će Kristijan Milić, a scenarij potpisuje Josip Mlakić.

Misijana Brkić-Milinković iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta kazala je kako će HT Eronet podržati 9. dane filma Mostar, kao poduzeće koje, sukladno svome poslanju društveno odgovornog, na poseban način daje potporu filmu i filmskome stvaralaštvu uopće.

„HT Eronet podupire sve važne filmske događaje u BiH poput Sarajevo film festivala, Mediteran film festivala u Širokom Brijegu, Dana hrvatskog filma u Orašju, NAFF-a u Neumu… Ove godine tako ćemo naš tradicionalni prijem za poslovne partnere i goste vezati upravo uz otvorenje 9. dana filma Mostar. Nakon svečanosti otvorenja i projekcije filma „Hiljadarka“, preselit ćemo se u hotel Mepas gdje će biti održan HT Eronet Party na kojemu će biti dodijeljene i nagrade 9. dana filma u Mostaru – ‘Stabla ljubavi’ i to glumcu i redatelju Mimi Karadžiću i književniku i scenaristu Josipu Mlakiću. Gošća večeri bit će Nina Badrić.

Nadamo se kako će organizator do idućega festivala, onoga desetog, jubilarnog, uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve i ovu filmsku reviju preobraziti u pravi filmski festival, festival glumca, što će HT Eronet još snažnije podržati“, kazala je Brkić-Milinković.

(www.jabuka.tv)