Sprema se ukidanje pet županija u Federaciji BiH?!

Neminovna je reorganizacija Federacije BiH i ona će se izvesti postupno. Trenutačno se pomno analizira shema po kojoj bi u prvoj fazi reorganizacije FBiH bilo ukinuto pet od ukupno deset županija koliko ih ima u Federaciji BiH, piše današnji Dnevni list.

Prema toj shemi, ostalo bi pet županija. Tako bi se Hercegovačko-neretvanskoj pripojila Hercegbosanska i Zapadnohercegovačka, a Sarajevska županija bi se ujedinila s Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskoj i Srednjobosanskoj županiji.

Unsko-sanska, Posavska i Tuzlanska županija ostali bi u sadašnjem obliku i izgledu.

Kako piše list, druga faza podrazumijeva potpuno ukidanje županija i uvođenje dviju razina vlasti u Federaciji BiH – entitetske i općinske.

Ovo podrazumijeva i izmjenu Ustava BiH.

Za sada političke stranke se ne žele o ovom javno izjašnjavati s obzirom na to da se još radi o “grubim radovima”.

Jedino Tomo Vidović, zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH kaže da “nakon ukidanja županija treba na red doći ukidanje entiteta i stvaranje države koja će moći postati članica Evropske unije”.

Federalni premijer Nermin Nikšić izveo je računicu po kojoj bi ukidanjem županija, računajući i plaćanje obveza koje imaju, Federaciji BiH ostalo 500 milijuna KM i taj bi novac odmah mogao biti plasiran u gospodarstvo.

Sadašnja struktura FBiH s deset županija, uspostavljena Washingtonskim sporazumom iz 1994. godine je neprirodna, komplicirana i preskupa. Za plaće i naknade u cijeloj federalnoj administraciji godišnje se se potroši 1,5 milijardi KM, piše Dnevni list.

Zahtjevi za ukidanje županija nisu novi, a prvi je prije nekoliko godina uputio Jasmin Imamović, načelnik Tuzle.

Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mnijenja oko 80 posto građana je za hitno i bezuvjetno ukidanje svih deset županija, piše Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.