BiH uzima kredit od 166 milijuna eura za koridor 5C

Izaslanstvo BiH sljedećeg tjedna putuje u Luksemburg, gdje će dogovoriti i parafirati kreditni sporazum s Europskom investicijskom bankom (EIB) u vrijednosti od 166 milijuna eura, piše Dnevni avaz.

Kredit je namijenjen za gradnju pojedinih dionica koridora 5C u Federaciji. Ovim kreditom bit će financirane dionice Vlakovo – Tarčin južno od Sarajeva, za koju je izbor izvođača pri kraju, te Svilaj – Odžak na sjeveru zemlje.

Grace period

Kako je potvrđeno, predstavnici ministarstava financija BiH i FBiH te još nekih institucija u srijedu će obaviti završne pregovore sa EIB-om, nakon čega će sporazum biti parafiran. Prema dostupnim informacijama, kredit će biti uzet na 25 godina uz pet godina grace perioda. Kamata će biti samo euribor, odnosno nešto više od jedan posto.

Nakon dogovora sljedećeg tjedna, sporazum treba odobriti Upravni odbor banke. S naše strane, kredit mora dobiti suglasnost Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. Sporazum će potom potpisati direktor EIB-a za jugoistočnu Europu s našim ministrom financija, a zatim će ga ratificirati Parlament, pojasnio je sugovornik Dnevnog avaza iz ove oblasti.
Političke igre

Proces odobravanja kredita u institucijama trajat će devet do 12 mjeseci. No, sve su to formalnosti ako ne bude političkog poigravanja s ovim novcem, odnosno ako pojedine stranke ne budu namjerno kočile njegovo povlačenje, kao što je bilo s prošlim sazivom Vijeća ministara BiH. Podsjetimo, kredit je iz političkih razloga ranije blokirao bivši ministar financija Dragan Vrankić.

RS uzela 150 milijuna eura od EBRD-a

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit Javnom poduzeću “Autoputevi Republike Srpske”, u iznosu od 150 milijuna eura, za prvu fazu gradnje autoputa Banja Luka – Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja, u dužini od 37 kilometara. Potvrdio je to jučer u Banja Luci potpredsjednik EBRD-a Jan Fischer tijekom razgovora s potpredsjednikom Vlade RS Antonom Kasipovićem i ministrom financija Zoranom Tegeltijom.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.