Sprega kriminala i vlasti najveća opasnost za BiH

Najveći sigurnosni izazovi za BiH u 2015. su opasnost od terorizma, suočavanje s novim vrstama sintetičkih droga na bh. tržištu, a kao problem se ističe izostanak bolje koordinacije i komunikacije među policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama.

Različiti oblici kriminala, kao i korupcija imaju izravan negativan utjecaj na sigurnost u BiH, a značajnu prijetnju za državu predstavlja sprega kriminalaca sa strukturama u različitim razinama vlasti. Navedeno je ovo, između ostalog, u informaciji Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu, a koju će krajem mjeseca razmatrati zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

U informaciji su pobrojani i najveći sigurnosni izazovi za BiH u 2015. godini, među kojima se ističu opasnost od terorizma, suočavanje s novim vrstama sintetičkih droga na bh. tržištu, a kao problem se ističe i izostanak bolje koordinacije i komunikacije među policijskim agencijama i sigurnosnim institucijama u BiH, piše Avaz.

Kao sigurnosni izazov u informaciji se navode i nerasvijetljena politička i druga ubojstva tijekom i nakon rata te neprocesuiranje nekih slučajeva ratnih zločina, a istaknut je i rizik zlouporabe bezviznog režima i njegovo eventualno ukidanje.

U informaciji Ministarstva sigurnosti, koje se poziva na podatke Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), navodi se da pojedini državni zaposlenici na raznim razinama vlasti pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa za novac osiguravaju određene pogodnosti, a neki su, kako se navodi, „stalno angažirani“ za takve usluge.

– Osobito zabrinjavaju podaci da je jedan broj nositelja kriminogenih aktivnosti uspio davanjem mita u novcu i drugim vrijednostima pridobiti i pojedine predstavnike izvršne i sudske vlasti, navodi se u informaciji Ministarstva.

Dalje se ističe da se kriminogene osobe sve češće pokušavaju približiti zaposlenicima raznih policijskih i sudskih organa. U tim slučajevima je u posljednje vrijeme uočeno da kriminalci, osim što im daju mito, službenicima odaju i informacije o svojoj konkurenciji u kriminalnom miljeu.

Na taj način zaposlenicima je, osim novčane dobiti, omogućeno i napredovanje u službi kroz “uspješan” rad, odnosno presijecanje djelovanja različitih “konkurentskih” kriminalnih grupa.

– Druga strana zauzvrat dobiva odgodu ili umanjenje krivične odgovornosti za djela za koja se tereti, ali i eliminaciju konkurencije. Vremenom ovakav odnos rezultira i drugim oblicima suradnje, pa se kriminalna osoba i zaposlenik institucije zadužene za provođenje zakona u krivičnom postupku udružuju iznudama od osoba koja bi trebala biti obuhvaćena budućim istragama ili akcijama, navodi se u informaciji.

Osim što sprega korupcije, organiziranog kriminala i vlasti izravno utječe na sigurnost, u Ministarstvu navode kako su ovi problemi jedan od najvažnijih faktora ugrožavanja daljnjeg razvoja ekonomske stabilnosti BiH.

Među sigurnosnim rizicima u informaciji je naveden i visok stupanj nezaposlenosti, za koji se navodi da doprinosi povećanju općeg siromaštva i društvenog raslojavanja, a koji se manifestira i kroz javne prosvjede i drugo ispoljavanje nezadovoljstva građana.

– Ne treba zanemariti ni javljanje straha i očajanja zbog egzistencijalne ugroženosti, kao ni pojedinačno ispoljavanje nasilnog ekstremizma u okviru takvih prosvjeda, navodi se u informaciji.

11 komentara

  • Ovo nije samo opasnost,ovo je zadnjih 15 god.realnost u BiH-ni. Veliki,mislim na političare štite narkodilere,kamatare,privredne kriminalce,utajivače poreza,kladioničarsku mafiju itd. Političari predlažu komesare u MUP-a,ministra,ovi redaju načelnike ,komandire,vođe sektora itd.Zar to već nije jedan uvezani lanac.Politika koja predloži i progura komesara od njega dobiva za uzvrat lojalnost,komesar kada postavi svoj kadar ima njihovu poslušnost.Ode daleko,uglavnom sprega postoji i zato je teško da profunkcionira pravna država.Sličan sistem funkcioniranja je i u pravosuđu i tužilaštvu.Pravosuđe,tužilaštvo,MUP-a pod hitno odvojiti od politike.Prija kriminalci doznaju za akcije hapšenja nego policajci na terenu,političari bolje upućeni u tjek sudski postupaka,procesa nego sudije pojedine i tužitelji.Slučaj Čaušević,Lijanović,Prlić,Kulenović itd.U medijima se prija objave odluke sudova i tužilaštava nego što ona budu službeno pročitana u prostorijama suda.Zar je to normalno.Primjer RH-ka,mediji prija na dva dana znali odluku Ustavnog Suda u slučaju Sanader.Zar to ne žalosti,a proces koštao državu milijune kuna.Čaušević priča o milijunskim prevarama,pogodovanjima,spominje osobe,političare koji su na vodećim funkcijama u Državi BiH-ni i nikom ništa,svi na slobodi.Milijunima KM,I Eura izgleda sve se da srediti i potplatiti u BiH-ni. Ili se čeka da se počiste iz tužilaštva spisi koji mogu dokazati Čauševićeve tvrdnje. A nije prvi puta da iz pojedini spisa nestaju ključni dokazi.Slučaj Leutar,Lijanovići,Sluč.Blaž Kraljević,Čović,Čengići,nelegalna prodaja naoružanja iz BiH-ne, itd.Da ne spominjemo ratne zločine gdje se uredno i ciljano vrši selekcija predmeta,podobni i ne podobni. Naravno gleda se i na nacionalnost.Ovi prvi se ne diraju a ovi drugi su žrtvena janjad.Dok god je ovako,nije dobro i dok god pred zakonom ne budemo svi isti bez obzira na funkciju koju obnašamo i nacionalnost nije dobro i nema nam pristupa EU-ji.

  • tako je branitelju. Sve sto si rekao stoji i zato ja ne vjerujem da se ta spona moze ikad raskinuti i da ce BiH ikad uci u EU. Prije ce smak svijeta nego da se uvede red, osude zlocinci, kriminalci-politicari, ratni profiteri, narkoi dr- dileri, da narod bira sve svoje predstavnike, a ne politicke stranke, da se nepotizam i namjestanja strogo kaznjavaju itd. Utopija, zar ne?!

  • mi vjerovatno necemo dozivjeti da se ovolikom kriminalu stane u red nacekat ce mo se da svi koji su krivi za ovaku jadnu situaciju odgovaraju.Jos dugo ce mi cekati da se vrati ukradeno na prevaru steceno bogatstvo.Ovi pederi ratni profiteri koji se kurce uzdugnute glave tlaceci radnike koji rade svetom nedeljom za crkavicu a oni za to vrijeme sjede u prvim crkvenim redovima E dragi moji uzalud vam to kad se ne pridrzajete Svete Nedelje .Nadam se da Bog sve vidi al cini se da je i on nemocan u ovolikom zlu. Zato dragi moji uzalud nam trud sviraci.

  • Pomislio sam za trenutak da je naslov dvosmjeran, ali pročitavši tekst shvatih da je ipak jednosmjeran. Ministarstvo sigurnosti BiH je objavilo i obznanilo opasnosti koje se nadvijaju nad njegovim nadležnostima. Političari koji čine cjelokupnu shemu vlasti i moći u tzv. državi BiH su počeli strahovati za svoju sigurnost i svoj položaj. Svi bogataši, ili ponaški tajkuni, bi htjeli biti cijenjeni i poštovani članovi zajednice, s tim da se nikada ne spominje kako su došli do prvoga miljunčića KM, DEM ili €. Svi političari bi htjeli biti poštovani i cijenjeni članovi zajednice i da se nikada, ama baš nikada, ne spominju počeci njihove političke karijere i pomagači i financijeri koji su trsili put. Crtu treba podvući od momenta kada to njima odgovara, a sve povijesne nepodopštine treba zakopati i nikada ne spominjati. Nisu važni novci koji su 90/91′ šleperima pumpani za stvaranje novog društvenog sloja. Nisu važni učesnici tih radnji. Nisu važni oni koji su svemu ovome davali ljudsku, materijalnu, pravnu i tehničku zaštitu. Povijest za njih ne postoji i sve će učiniti da ostane u zemlji Mordorovoj jer bi mogla ukaljati njihove časti. Sve treba poduzeti da se situacija stavi pod nadzor i potpunu kontrolu. Sve one učesnike koji nisu pod kontrolom i izmakli su se nadzoru i poslušnosti, treba staviti pod izolaciju. Nećemo se baviti prošlošću i uzrocima, već će mo se baviti samo posljedicama. Iz toga proizlazi i ovaj vapaj političara koji nam serviraju “zabrinutost” za prijetnje terorizmom, drogama, nezaposlenošću i svih ostalih devijacija u društvu, a koje su upravo posljedice iz uzroka vladanja njih samih. Slatko je podići kredit i potrošiti novce u jednom kratkom periodu, ali teško je godinama, desetljećima i čitav život vraćati rate tog istog kredita. Mnogima je bila “čast” kada su ih kriminalci svih kalibara gurali uzbrdo ka vrhu političke i gospodarske piramide. Sve to ima svoju cijenu i ovi traže naknade za učinjene usluge i cijeli život će tražiti jer oni su rata kredita. Sada je došlo vrijeme kada im smetaju i oni bi ih se riješili jer im više ne trebaju. Trebaju drugu sofisticiraniju i obrazovaniju vrstu pomagača i zaštitara koje instaliraju kroz klasične mafijaške organizacije, koje kod nas svi zovu strankama. U svakom narodu imamo po jednoga “kuma” koji su na čelu tzv. stranaka tipa “koza nostre” i narod za sada samo mirno posmatra i gleda njihovu međusobnu suradnju u vidu nemogućih koalicija, npr. Čović-Halilović, očekujući valjda da će se međusobno sami istrijebiti ili da će na mjesta kuma doći neki humaniji ljudi. Narod čeka i posmatra donošenje novoga Zakona o radu koji ga vodi u novo robovlasničko društvo, gdje će “gazde” imati svu vlast pa će se izboriti i za “pravo prve bračne noći” kako se jadni narod ne bi više patio, jer sve to je u hrvatskom interesu.

  • Zovem ove sa slike da odmah i bez odlaganja dođu i utvrde što se radilo godinama u Kočerinskom vodovodu.Čista sprega sitnih kriminalaca i vlasti.Narod nema vode a ovim putem su godinama financirali neku stranku.Zna se koju.Ako nikje tako neka podnesu izvješće i dokažu koliko je ušlo novaca na račun,u što je i kako potrošen.Ali valjanom dokumentacijom.Bit će mnogi šokirani a bome i iza rešetaka.

  • Pa pitaj Grgu i Andjelka di su pare? Eno ih, kocopere se u cirilici i ostalim kaemnim gromadama koje su nam potribnije nego kruv i prezivljavanje, zdravstvo i obrazovanje itd. Zasto se bojis prozvati krivce?

    • Nije problem doći do bilo koga, pa tako i do mene. Sve ovo što govorim sam izrekao i javno. Ako treba ponavljati 100 puta istinu, nije mi teško. Međutim, to kod naroda ne pije vode. Parafrazirati ću poslovicu da nije važno što je netko rekao, već je važno tko je to rekao. Tako se i velika većina slaže sa mnogim mojim postavkama i razmišljanjima, ali nitko neće da preuzme rizik javnog djelovanja. Pod javnim djelovanjem podrazumijevam mnogo više od nastupa na javnim tribinama. Prije svega podrazumijevam javnu i nesebičnu potporu kvalitetnim i kvalificiranim kandidatima na predizbornim skupovima i na dan izbora kada se treba osujetiti besramna krađa koju provodi svevremenska vladajuća partija. Mora se biti spreman javno suprostaviti njihovim kriminalnim radnjama i biti imun na njihove prijetnje, podmetanja, obećanja ili podmićivanja. Oni su ispekli zanat do savršenstva i svako opuštanje ili popuštanje njima košta narod nove četiri godine agonije. Mi smo mala žlibina i skoro da svatko svakoga pozna u cijeloj Hercegovini. Ljudi očekuju spasitelja koji će ih izvući iz krize u koju su upali, ne shvaćajući da u svakome od njih čuči po jedan mali spasitelj spreman na vlastitu žrtvu za svoje pravednije sutra i jednaku šansu za svoje. Mnogi to ne vide i podcjenjuju sebe misleći da su sami maleni i beznačajni i da oni sami ne mogu ništa promijeniti. Spremni su nešto poduzeti tek onda kada po svome mišljenju nemaju što više izgubiti. Naravno da se varaju, jer svaka osoba ima jednake ili slične vrijednosti, te sukladno tome bi trebala uživati i ista prava. Svačiji glas jednako vrijedi. To što je netko imao više novaca da se školuje, gdje se naučio elokventnosti ne čini ga boljom ili vrijednijom osobom. Prije bi se trebalo postaviti pitanje zašto su se takve razlike stvarale u prošlosti i zašto se stvaraju danas? U našim sredinama ključ uspjeha nije rezultat sposobnosti pojedinaca koja je proistekla iz konkurencije jednakih šansi, već je rezultat nepotizma i svekolike korupcije, koja će nas u krajnosti uništiti ukoliko joj se ne stane na kraj. Osobno sam spreman poduzeti sve za ozdravljenje bolesne klime koja vlada ovdje i spreman sam se pridružiti svima onima koje vodi ista misao kao i moja. Ne interesiraju me osobe koje traže u svemu osobni interes i postavljaju poznatu adezeovsku pitalicu: “A gdje sam ja tu?” Želja mi je da se kod zapošljavanja raspisuju jani natječaji i da se na temelju testiranja kandidata izaberu najbolji. Oni će stvarati i donositi ozračje za nova radna mjesta na koja će se zapošljavati i oni sa manje zahtjevnijim znanjima. Šaljući u svijet najbolje mlade, stvaramo još veći jaz između nas i razvijenijih i jednoga dana će ovdje netko morati ugasiti svjetlo. Inače za početak pišite na: stinazivac@gmail.com, a u c/c: i.boli@yahoo.com.

Komentiraj: