Spor oko gradnje GP Bijača: Dvije širokobriješke tvrtke ”u igri”

Bh. tvrtke ITC iz Zenice i “Hering” iz Širokog Brijega podnijele su žalbe Uredu za žalbe na izbor izvođača radova za izgradnju graničnog prijelaza Bijača.

Zbog toga je, kako piše današnji “Dnevni avaz”, izgradnja ovog prijelaza upitna jer su nastali problemi s izborom izvođača i odgađanja početka radova.

Naime, izgradnja graničnog prijelaza Bijača, koji je jedan od dva prijelaza preko kojih će BiH moći izvoziti robu biljnog i životinjskog porijekla nakon što Hrvatska pristupi Europskoj uniji, treba biti okončana do 1. srpnja.

Iako Ured za žalbe na izbor izvođača radova nije zvanično potvrdio da je žalba zaprimljena, “Avaz” neslužbeno doznaje da je žalba stigla i da će se zbog velike važnosti na njoj raditi po ubrzanom postupku.

Uprava za indirektno oporezivanje posao je dodijelila kompanijama A3 iz Širokog Brijega i “Putovima” iz Gruda. Njima je uračunat preferencijalni faktor za domaće kompanije do deset posto, na što se i odnosi žalba.

Taj faktor, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, do kraja prošle godine iznosio deset, a od ove godine iznosi pet posto.

Konzorcij koji se žali smatra da se ovaj faktor mora uračunati, što onda njihovu ponudu čini najnižom.

Međutim, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ističu suprotno, odnosno da je tender raspisan 26. prosinca 2012. godine zbog čega je uračunat faktor koji je važio do kraja prošle godine i da su ponuđači s tim bili upoznati u tenderskoj proceduri.

Drugorangiranom konzorciju nije priznat ni status domaćih kompanija, što je također predmet ove žalbe. (Fena)

(www.jabuka.tv)

9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.