Spektakularni “solarni tsunami” iznad Novog Zelanda

Novi Zeland svjedočio je “solarnom tsnamiju”  koji je oduševio lovce na Auroru širom zemlje, jer se južna svjetlost pojavila u gradovima koji obično ne bi mogli uživati ​​u njima.

U ponedjeljak navečer, aurori, odnosno lovci na polarnu svjetlost, podijelili su slike ljubičaste, narančaste i zelene svjetlosti koja je preplavila brda Christchurcha, Wellingtona i Oaklanda, piše The Guardian.

Neuobičajeno visok nivo aktivnosti solarne oluje značio je da se Aurora Australis može vidjeti dalje na sjeveru nego što se svjetla obično vide, i u gradovima u kojima bi ih svjetlosno onečišćenje obično činilo nevidljivima.

“Solarni tsunami”  dostigao je nivoe koji na Novom Zelandu nisu viđeni od 2017. godine, rekao je Devlin Lynden, projekt menadžer projekta Solarni tsunami Sveučilišta Otago, koji dokumentira solarne oluje i aktivnosti kako bi istražio njihove potencijalne efekte na energetsku infrastrukturu Novog Zelanda.

Svjetla se mogu vidjeti kada sunčeve pjege eruptiraju i izazovu solarne oluje.

Ti isti solarni uvjeti izazvali su neuobičajene aurore na sjevernoj hemisferi u nedjelju navečer – kada je Aurora Borealis dokumentirana širom Irske, dijelova Ujedinjenog Kraljevstva i u 30 američkih država.

Na Novom Zelandu, intezitet svjetlosti oduševio je posjetitelje, od kojih mnogi nikada ranije nisu uhvatili ovaj fenomen.

Ovakvi događaji su centrirani na Zemljine polove, tako da ako se dogodi na jednom polu, sigurno će se dogoditi i na drugom polu, rekao je Lynden.

Očaravajući prizori južne polarne svjetlosti iznad Novog Zelanda

(www.jabuka.tv | Foto: Richie Mills)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.