Spavanje s mokrom kosom: Kada je to loše, a kad nema nikakve štete? – Jabuka.tv

Spavanje s mokrom kosom: Kada je to loše, a kad nema nikakve štete?

Svatko tko nije jutarnji tip koji u šest pun energije skače iz kreveta vrlo vjerojatno će za tuširanje, a posebno za pranje kose, radije izabrati večer, a ne jutro.

Fino to obaviš prije spavanja, malo s ručnikom na glavi šećeš po kući, pogledaš epizodu “Prijatelja” i zaključiš da kosu više ni ne treba sušiti – dvostruki bonus. Ujutro, prije izlaska na -1°C, bi je sigurno treba sušiti fenom, a ovako… Osušit će se u toplom krevetu, a ujutro ćeš imati čistu i blistavu kosu… No, je li baš tako?

Nije li štetno leći u krevet s mokrom kosom – ne za tebe, već za kosu? Postaje li ona tako tanja, lomljivija, čak i više ispada? Za početak, nije tako strašno. Spavanje s mokrom kosom ne vodi pojačanom ispadanju kose, ali nije ni da ne stvara nikakve štete. Svaka je vlas fine strukture, a nakon pranja njezina je površina hrapava i posebno osjetljiva. Tako da odlaziš li u krevet mokre kose riskiraš pucanje vlasi, a vjerojatno ćeš se probuditi s kosom koju je teže ukrotiti i oblikovati u frizuru. Vlas neće biti ravna i sjajna već je sklonija da se kovrča i izlomi.

Osušiš li kosu prije spavanja, vanjski sloj svlasi će se izravnati, biti gladak i sjajan. Ipak i profesionalni se frizeri slažu da za određene tipove kose odlazak u krevet mokre glave nije tako zabrinjavajući. Nikako je ne bi preporučili onima s tankom kosom, ali za one koji imaju čvrstu kosu, debele vlasi to može biti čak i dobro, ako se obavi kako treba, piše miss7.hr.

Naravno, kosa ne smije biti natopljena vodom. Nakon pranja upij dobro vodu ručnikom, a onda kosu suši pet minuta fenom. Ili ne moraš, ako ne ideš odmah u krevet, prosušit će se na zraku. Prije odlaska u krevet kosu treba omotati debelim i nježnim ručnikom – to je će učiniti super mekom i podatnijom, a lijepo će i stajati kad se probudiš. Mokru ili napola suhu kosu tako možeš splesti u pletenice ili “pužiće” (pramenove omotaj oko vlastite osi pa nježno pričvrsti gumicom da se na raspadnu) kako bi ujutro bila lijepo valovita.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.