Španjolsku izbacuju s Mundijala zbog kupovine glasova!?

Suspendirani predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Angel Maria Villar rekao je u ponedjeljak kako bi Međunarodna nogometna federacija (FIFA) mogla izbaciti Španjolsku sa Svjetskog prvenstva, ali ne na njegovu inicijativu, javlja Hina.

“Kategorički odbacujem sve optužbe da ja stojim iza toga, da je moja akcija u FIFA-i dovela do te situacije”, rekao je 67-godišnji Villar na konferenciji za medije u Madridu.

Medijsku konferenciju sazvao je nakon što su prošli tjedan novine El Pais navele kako bi krovna nogometna organizacija mogla izbaciti Španjolsku sa SP-a u Rusiji zbog miješanja španjolske vlade u predsjedničke izbore unutar španjolskog saveza. FIFA je u sjedište saveza poslala pismo u kojem izražava zabrinutost situacijom u savezu.

“Viši savjet za sport (CSD) onemogućava Španjolskom nogometnom savezu da poštuje zakone te će to tijelo biti jedino odgovorno ako Španjolsku izbace s prvenstva. FIFA ne traži od države da ispunjava zakone nego se samo pridržava svojih pravila i statuta vezanih za saveze”, rekao je Villar.

CSD je institucija pod upravljanjem španjolskog ministarstva sporta koja inzistira da se ponove izbori za predsjednika saveza. FIFA općenito smatra da se politika i vlada ne bi trebale miješati u rad nogometnih saveza. Villar, koji vodi savez posljednjih 29 godina, dobio je novi četverogodišnji mandat u svibnju.

Međutim, u srpnju ga je privela policija pod optužbom za korupciju. Tjedan dana kasnije CSD ga je suspendirao, a savez je na godinu dana za privremenog predsjednika postavio 64-godišnjeg Juana Luisa Larreu.

“Vi ga zovete predsjednikom i tako griješite”, rekao je Villar okupljenim novinarima.

“On trenutno vodi savez, no nije demokratski izabran. Predsjednik sam ja. On jest sposoban čovjek premda mi se u nekim stvarima ne sviđa. Neke stvari radi dobro, a neke ne”, dodao je.

Villar je u kolovozu pušten iz pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od 300.000 eura kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje. Optužen je za nezakonito korištenje novca nogometnog saveza te za potplaćivanje dužnosnika regionalnih saveza. Davanjem mita dobivao je njihovu podršku te se godinama održavao na čelu saveza jedne od najboljih reprezentacija svijeta, tvrdi državno tužiteljstvo.

“Nedužan sam. Sve je ovo bilo pripremljeno. Jedna osoba je rekla kako je iskorištena protiv mene. U ovoj zemlji postoje otvoreni sudski procesi, a kasnije se pokaže da su tužitelji pogriješili. U Španjolskoj se njima ništa ne događa, no mi ostali idemo u zatvor“, istaknuo je Villar. “Protiv mene je pokrenut linč, a u Španjolskom nogometnom savezu izvršen je državni udar. No ne vjerujem da će me vratiti u zatvor jer nisam ništa učinio”, naglasio je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.