Soldo: Radit ćemo u interesu klubova, oko infrastrukture treba nam pomoć lokalnih zajednica

Dragan Soldo je u četvrtak službeno imenovan za novog predsjednika Nogometnog saveza Federacije BiH.

On je već dosta dugo uključen u nogometne strukture u BiH, član je Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, a u NK Široki Brijeg je u prošlosti obnašao više dužnosti, poput međunarodnog tajnika i tajnika, a trenutno je v.d. direktora kluba.

Soldo je na dužnosti predsjednika NS FBiH naslijedio Irfana Đurića, a na Izbornoj skupštini bio je jedini kandidat za čelnog čovjeka federalnog saveza. Osim Solde, za potpredsjednika je izabran Mirsad Drljević, koji je dobio najveći broj glasova između trojice kandidata.

Pred Soldom je dosta posla, jer NS FBiH pokriva velik broj liga i klubova, a ovaj Širokobriježanin je u razgovoru za portal Jabuka.tv. najavio kako će Savez pod njegovim vodstvom raditi sve najbolje moguće što je u interesu razvoja klubova i nogometa.

Jučer (četvrtak op. a) je tek završila izborna sjednica Skupštine NS FBiH, naš prvi zadatak je da se formira Izvršni odbor i da analiziramo što se do sada radilo, naravno uz prezentaciju Povjerenstava u sklopu Saveza koji su zaduženi za određene sektore. Pa ćemo nakon toga napraviti određene korake. Što se tiče samog našeg rada, radit ćemo sve što je interesu nogometa i klubova, koji jesu baza i na kojima sve počiva. Cilj je svakako pomoći u poboljšanju njihova rad, proučiti probleme s kojima se oni susreću i pronaći načine na koje im mi možemo olakšati, rekao je Soldo u uvodu razgovora za portal Jabuka.tv.

Smanjenje 1. lige FBiH za sada nije opcija

1. liga Federacije je dosta specifična, broji 16 klubova, a da bi se njena kvaliteta poboljšala jedna od stvari o kojima bi trebalo razmisliti je i njeno smanjenje, na način kako se to napravilo i s Premijer ligom. Soldo smatra da za takvo što treba i šira potpora unutar nogometnih struktura, a govorio je i o mogućnosti da ova liga postane razvojna za mlade igrače.

Teško je u ovom trenutku o tome govoriti, jer da bi se mijenjao format nekog natjecanja, potrebna je skupštinska odluka i tu je onda potrebna malo šira potpora. Mi svakako razgovaramo u tom pravcu, ali nešto konkretno teško da sada možemo reći. A što se tiče same lige, naravno radit ćemo na poboljšanju uvjeta i svih parametara koji čine neku ligu kvalitetnom. Ona sigurno može biti razvojna, ali mora biti i konkurentnija puno više nego što je do sada bila, tako da klubovi koji iz nje uđu u viši rang u Premijer ligu, što bi svakako trebao biti i cilj svima njima, uđu u Premijer ligu pripremljeniji. Mi im trebamo pomoći u olakšavanju tog puta i naravno prilagodbi na Premijer ligu. Oni klubovi koji se odluče na razvoj nekih mladih igrača, njima je potrebno olakšati samo sudjelovanje u ligi, osvrnuo se Soldo na najviši rang koji je pod ingerencijom njegova saveza.

Dragan Soldo je za predsjednika NS FBiH predložen ispred ŽNS ŽZH (Foto: Josa)

Mnogi klubovi u FBiH, ali i u čitavoj BiH, posebno oni koji se natječu u nižim rangovima, imaju velike probleme s infrastrukturom. Soldo ističe da se bez pomoći i dobre volje lokalnih zajednica teško mogu napraviti veći pomaci.

Sva infrastruktura najprije počiva na dobroj volji lokalne zajednice, ali i na njihovim financijskim mogućnostima. Jer 95 % stadiona u čitavoj BiH je u vlasništvu lokalnih zajednica, pa se bez njihove uključenosti ne mogu očekivati neke ozbiljnije priče po pitanju poboljšanja infrastrukture. Savez može dati određene inicijative i pokušati napraviti neke pretpostavke, ali odgovornost lokalnih zajednica je tu ključna i naravno klubova koji s njima surađuju. Međutim ako se nađe neki prostor za projekte, svakako bismo se uključili, ali to uvelike ovisi i od krovnog državnog saveza koji ima glavnu riječ u povlačenju novca iz međunarodnih fondova. Ali opet uz kvalitetnu suradnju dvaju saveza te uz suradnju sa Savezom iz Republike Srpske možda bi se mogli određeni pomaci napraviti u skorije vrijeme, kazao je Soldo za portal Jabuka.tv.

Premijerligaši i druge momčadi

Soldo se osvrnuo i na ideju, koja se dosta stidljivo znala spominjati u javnosti, a to je da premijerligaški klubovi iz Federacije po uzoru na neke druge zemlje iz Europe i susjedstva, oforme svoje druge razvojne momčadi koje bi se natjecale u nižim rangovima na teritoriju FBiH.

Za tu ideju bi se trebala uključiti još koja strana, a ovisilo bi svakako i od krovnog saveza da prilagodi svoju pravnu proceduru i pravilnike, ali iz nekog svoga iskustava mislim da je to dobra ideja. U nekim zemljama je to zaživjelo, a u nekima nije, ali uglavnom što sam ja upoznat to je dosta dobro za razvoj mladih igrača, gdje bi se oni kroz stjecanje iskustva i igranje seniorskog nogometa tijekom juniorskog uzrasta, sigurno lakše prilagodili seniorima u najvišem rangu. Ipak, to je u ingerenciji Saveza iznad, a treba vidjeti postoji li kod klubova uopće interes za takvo što, jer opet to nosi sa sobom određene troškove i odgovornost. Ali, isto tako ako bi se jedan broj klubova odlučio da to može financirati i da može izdražati, mislim da nijedan savez ne bi pravio problem i da bi se sve što je potrebno prilagodilo i izašlo klubovima u susret, ističe Soldo.

Soldo je osim uključenosti u federalni i državni savez, dugo godina uključen u rad NK Široki Brijeg

Soldo, koji je u četvrtak imenovan za predsjednika NS FBiH, trenutno je i vršitelj dužnosti direktora NK Široki Brijeg, a smatra da te dužnosti neće nikako utjecati jedna na drugu.

Bez obzira na novu dužnost u Savezu, ja ostajem u Širokom Brijegu, na kojoj dužnosti u budućnosti ostaje za vidjeti, bilo da je riječ o dužnosti direktora ili tajnika kluba što sam ranije obnašao meni to neće predstavljati problem, a također ni Savezu. Jer trenutno sam član i Izvršnog odbora državnog saveza, a tu nekog sukoba interesa nema, samo ostaje pitanje vremena prilagodbe i dobre organizacije da kvalitetno mogu odgovoriti i na jednoj i na drugoj strani, zaključio je Soldo u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Dragan Soldo i službeno na čelu Nogometnog saveza FBiH

(www.jabuka.tv/Goran Kutle)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.