Šokantno: Iz rodnog lista izbacuju nacionalnu pripadnost

U Federaciji BiH izrađen je novi zakon o matičnim knjigama koji je prihvaćen od sadašnje Vlade Federacije BiH, a kojim je predviđeno izbacivanje obvezne rubrike nacionalnost u rodnim listovima ili drugim javnim ispravama. Ovaj se prijedlog prošao Zastupnički dom, no u Domu naroda dočekali su ga hrvatski izaslanici, uključujući i zastupnika HSP-a Josipa Perića koji je prvi put stao na stranu drugoga antiplatformaškog bloka, ističući brojne prigovore i tražeći izmjene spornih odredbi, piše Vecernji.ba

Pripremljen scenarij

Za razliku od Perića, njegove kolege iz HSP-a u Vladi Federacije BiH Ante Krajina i Vjekoslav Čamber, ali i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir koji redovito nazoči sjednicama Vlade Federacije BiH, nisu imali prigovora na sklanjanje rubrike u dokumentima, osim u slučaju kada na upisivanju nacionalnosti inzistira osoba kojoj se izdaje. Zanimljivo je da su sve dosadašnje odluke u Vladi Federacije donesene bez nadglasavanja, pa tako i ova. Ovaj prijedlog, iako naizgled bezazlen, sastavni je dio unitarističke, velikobošnjačke politike koja svoje uzore ima u velikosrpskoj ideologiji iz bivše Jugoslavije koja je nastojala sve narode – sustavom melting pota – pretvoriti u Jugoslavene, a vlasti u Sarajevu u Bosance ili Bošnjake. I ova rasprava izazvala je dosta teških riječi, a zanimljivo je, najžešći u osudama hrvatskoga bloka bili su upravo članovi Lijanovićeve stranke, kao i SDA. Uglavnom, ovaj scenarij izbacivanja nacionalnosti već je proveden u bošnjačkim općinama u središnjoj Bosni, Travniku i Bugojnu, na što godinama upozoravaju tamošnji Hrvati. I zbog toga je izaslanik Mirko Batinić upravo spomenuo da je zakonima Herceg Bosne bilo jasno propisano upisivanje nacionalnosti u dokumente.

Hrvati odgovorili

Na to je reagirao izaslanik Boljitka Damir Čardžić ističući da se ne mogu uspoređivati ‘paratvorevine’ poput Herceg Bosne, a slično je dodao i SDA-ovac Amir Zukić. Hrvati su pak odgovorili kako ravnopravno vrijede zakoni koji su bili na snazi u Herceg Bosni i oni na teritoriju pod nadzorom Sarajeva. U međuvremenu je izaslanik HDZ-a i predsjednik Kluba Radoje Vidović uložio amandmane na ovaj zakon kojim se isključivo traži ostanak rubrike nacionalnost u službenim dokumentima. 
“Uložio sam amandmane koji su posve logični i jedino mogući, a na našoj strani je nekoliko međunarodnih deklaracija, konvencija koje nam to pravo jamče. Jasno smo poručili da ćemo uključiti pitanje vitalnoga nacionalnog interesa”, ocijenio je Vidović. Nakon ulaganja amandmana, bošnjačka platformaška koalicija je djelomično popustila. No, Hrvati nisu do kraja zadovoljni i jasno će tražiti obvezno navođenje nacionalnosti u dokumentima.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.