12 godina od smrti Franje Tuđmana

Danas se navršava 12 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom Hrvatska izborila svoju slobodu, neovisnost i samostalnost.

Rođen je 1922. godine u Velikom Trgovišću, bio je aktivni sudionik antifašističkog pokreta, a zbog stavova o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ bio je osuđivan i zatvaran. Kad je 1972. godine počeo progon hrvatskih “proljećara” Tuđman je proveo devet mjeseci u zatvoru, a u veljači 1981. osuđen je na tri godine zatvora te na petogodišnju zabranu svakog javnog djelovanja.

Nakon što mu je 1987. godine vraćena putovnica, odlazio je više puta u inozemstvo te svojim predavanjima među iseljenicima poticao stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta. Dvije godine kasnije osnovao je HDZ – Hrvatsku demokratsku zajednicu – i postao njezin predsjednik, a na tom je mjestu ostao do kraja života.

Na čelo hrvatske države formalno je došao krajem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva, a predsjednik Republike postao je 26. lipnja iste godine.

Borio se za samostalnost i međunarodno priznavanje hrvatske države, u politički nenaklonjenom vremenu, kada su iz svijeta dolazili pritisci da se Jugoslavija održi. Vodio je pobjednički domovinski rat, koji je 1995. završen vojno-redarstvenom akcijom “Oluja”, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je pod njegovim vodstvom postala cjelovita i slobodna.

U javnosti su još za njegovog života postojale različite ocjene njegovog političkog djelovanja koje traju do danas.

Kritičari tvrde da je bio autoritaran, tajkunizirao državu, te imao manjak sluha za političke neistomišljenike te pokušao dijeliti BiH, dok njegovi zagovornici, pak, ističu da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda kao i da je vrijeme rata tražilo ‘čvrstu ruku’.

Tuđmanu su hrvatski građani povjerenje iskazali na prvim neposrednim predsjedničkim izborima 1992. godine, a potom i na predsjedničkim izborima 1995., no taj predsjednički mandat nije završio jer je umro 10. prosinca 1999. godine.

(www.jabuka.tv)

Sjećanje na Franju Tuđmana u Širokom Brijegu

 

Danas (subota) se navršava 12 godina od smrti Prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Općinski načelnik i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg Miro Kraljević sa suradnicima, ministar branitelja ŽZH Mladen Begić, zastupnik u Parlament FBiH Predrag Kožul, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te brojni štovatelji lika i djela Prvog hrvatskog predsjednika su ispred spomenika  dr. Franji Tuđmanu u Širokom Brijegu zapalili 12 svijeća u znak poštovanja i sjećanja na 12. godišnjicu od smrti utemeljitelja hrvatske države. (ABCportal.info)


 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.