Socijalna pomoć i naknade: Pomažu li gradovi i općine dovoljno za ostanak?

Demografska slika BiH posljednjih godina sve je lošija, stanovništvo se sve više odlučuje na iseljavanje, pogotovo mladi i obrazovani kadrovi, a nije rijetko da odlaze i cijele obitelji koje svjetliju budućnost vide u zemljama EU-a.

Pomoć i brojke

Kako bi barem na neki način smanjili broj odlazaka, sve veći broj bh. općina i gradova odlučuje se na neki vid socijalne pomoći, bilo da se radi o dječjim doplacima, jednokratnim novčanim sredstvima mladim obiteljima, poticajima u zapošljavanju ili, pak, poticanju samostalnog posla, piše Večernji list BiH.

Tako se Općina Ljubuški ovogodišnjim proračunom obvezala osigurati po 500 KM za svako novorođeno dijete, a od ove godine majkama koje nisu u radnom odnosu pripala je novčana pomoć od 250 KM umjesto prijašnjih 100 KM, i to u trajanju od šest mjeseci od rođenja djeteta, a osim ovoga majke imaju pravo i na jednokratnu pomoć Županije za opremanje djeteta, sve s ciljem povećanja nataliteta.

Jednokratnu novčanu pomoć za svako novorođeno dijete dodjeljuje i Grad Široki Brijeg, i to u iznosu od 500 KM, a pravo na potporu imaju roditelji ili samohrani roditelji koji imaju prebivalište na području Širokog Brijega najmanje godinu dana od rođenja djeteta.

Jednokratna pomoć izdvaja se i iz proračuna Općine Odžak, i to u iznosu od 1.000 KM. Pravo na dodjelu novčane pomoći imaju i rodilje u općini Žepče koje su u radnom odnosu, neovisno o sjedištu poslodavca i o mjesečnim prihodima kućanstva, kao i one koje nisu u radnom odnosu. Tako će za treće novorođeno dijete dobiti 200 KM, za četvrto 400, dok će za peto novorođeno dijete biti nagrađene s 500 KM, s tim što će se za svako sljedeće novorođenče izdvojiti 100 KM više.  Prema odluci, svaka rodilja za rođenje blizanaca dobit će 300 KM.

I Općina Usora također ima određen vid potpore obiteljima s novorođenom djecom, potporu za stipendije, kao i program potpore obiteljima s troje i više djece. Budući da veliki broj općina svakodnevno vodi borbu s nedostatkom radne snage, dodjeljuju se i poticaji za pokretanje posla te poljoprivrednu proizvodnju.

Poljoprivrednicima pomažemo u nabavi materijala, plastenika te sve dodatne opreme koja im je potrebna za uzgoj poljoprivrednih kultura, kazao je nedavno u razgovoru Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Općine Kiseljak.

I Općina Vitez potiče ostanak na sličan način.

Provodimo programe zapošljavanja mladih pripravnika kako bi stekli radno iskustvo, a gospodarstvenike potičemo na povećanje plaće radnicima, kazao je načelnik ove općine Tomislav Bošnjak-Matić.

Naknade

Grad Trebinje pokrenuo je, pak, mjesečne naknade u visini od po 650 KM za osobe iznad 38 godina starosti koje prvi put stupaju u brak.

U smislu razvoja poljoprivrede i opstanka sela, s do 125 KM mjesečno subvencioniramo učenike koji pohađaju područne odjele osnovnih škola, a potičemo i zapošljavanje volontera i pripravnika, kazao je nedavno u intervjuu za Večernji list gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

 • Dobro a šta poslije godinu dana .živjet će od zraka il brstit tilovinu .ako su na birou…malo bolje bi trebalo misliti na to …zašto neke starije žene čiste školu ako su za mirovinu ,zašto ne prepuste mjesto .majci koja školuje troje il više djece .tako nam je po općini,socijalnom ,ambulantama itd.sto se ne gleda prioritet ,opstanak i ostanak mladih familija ..jel vama logično da baka od 60.g riba i to onako bez veze znaći može u mirovinu i ima muža u mirovini a ni jedno školsko dite …a ovamo žena se pati bez posla sa troje školske djece ..pitam ?kome je prioritet dati posa?

  10
 • moze radit majka troje djece nije nikakav problem ovisi sta ti paše imaš viko imas trgovine imas pola godine 550km plaću, poslje je 600km, djecu mozes u vrtić, za svako djete platiš ovisno o dobi, od 180-220km,
  znači od plaće ti taman ostane čista nula,
  pa čuj ne morate bas svaki mjesec imat hranu na stolu, kakva je potriba da se toliko jede, a režije a dat ce ti netko u susjestvu 5kg krumpira mislim da primaju u elektru ili mozes skinut oluk s kuće pa platit račun,
  a za registraciju vozila i gume ne trebas brinuti, jer ti od plaće ne ostane novca za gorivo pa tako da mozes i bez auta,
  ma šta fali ako djete zaboli,
  zaboga ta uvjek ga mozes na magarcu dovesti, a i ljekove država placa

  j.em ti ja vaku državu i upravu

 • Županije sa većinskim življem hrvatske nacionalnosti 23 godine od završetka rata nemaju dječiji nadoplatak,Eto koliko vladajući drže do vlastitog naroda.

 • roditelj sam dice koja imaju ukupno do sada 90godina škole ni dana doplatka za djecu Uzdaj se use i u svoje RUKE E TAKO TI JE TO U nas Širokobriježana Nek oni veliki imeju al neće još dugo BOG je pravedani on sve vidi

 • Evo jedan sitni detaljcic da nebi govorio veliki oni svejedno ne razume niti osjecaju glede toga. Ja i supruga neradimo a imamo troje male djece od kojoh jedno ide u skolu e sad kako to izvesti da budu siti i veseli. A glavonje kad upitas za naknadu ma kakvi mozda u snu ako si sanjao. Lopovi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.