Snimka Blidinjskog jezera iz zraka ostavlja bez daha

Park prirode Blidinje jedno je od najljepših mjesta na našim prostorima koji je poseban zbog božanstvene prirode, velike raznolikosti bilja , životinja ali i bogate povijesti.

Zbog svoje posebnosti na meti je fotografa i snimatelja koji svoju arhivu upotpunjuju snimcima sa ovog područja.

U nastavku pogledajte prizore Blidinjskog jezera iz zraka koje je zabilježio E.P. Drone Photography.

Blidinjsko jezero je najveće prirodno jezero u BiH, i geomorfološki je spomenik prirode po kojemu je Park i dobio ime. Površina jezera je od 2,5 do 6 km² uz relativno malu dubinu od jednog metra do maksimalnih četiri metra. Samo jezero je smješteno između planina Vrana i Čvrsnice, u dnu Dugog polja, na nadmorskoj visini od 1184 m. Svojom nestvarnom prirodnom ljepotom, Blidinjsko jezero savršeno upotpunjuje krajobraz Parka prirode Blidinje. Voda u jezero dolazi s padalinama i procjeđivanjem vode s okolnih planina Vrana i Čvrsnice, ponajviše s proljetnim otapanjem snijega. Ljeti veliki dio vode nestaje isparavanjem i otjecanjem kroz ponore zbog čega znatno opadne razina jezera, piše blidinje.net.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

    • Pa imaš i znanstveni rad od D.Radoša (uguglaj) o postanku Blidinjskog jezera di lik razlaže u tanane da je to ustvari umjetno ljudskim rukama napravljeno jezero, prvo su se začepili južni i donji ponori kako bi se za stoku napravila lokva, koja se s vremenom proširila i postala ovo što vidimo, a to je današnje Blidinjsko jezero, opet to je samo jedno viđenje i jedna teorija koja može, ali ne mora, biti točna.

  • Što je netko gore napisao.. ništa posebno.Kao naša Mostina kad popliva.
    Ako ste bili u Alpama, recimo Švicarska (Lucern) ,Austrija, Sjeverna Italija, onda znate o čemu pričam.
    Al dobro naša lokvica je genijalna,dašta je ,kad nemamo bolju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.