Snima se serija o “Oluji”

Poznati hrvatski glumac Goran Navojec glumit će u novoj seriji “Nestali”, autora i scenarista Joška Lokasa i redatelja Kristijana Milića, koja će pratiti sudbinu hrvatskih vojnika, koji su desetak dana prije Oluje ostali iza neprijateljskih linija, odsječeni od svoje jedinice.

Serijal govori o ljudima koje je rat natjerao da krenu putem o kojem godinu dana prije nisu ni sanjali. Priča je to bez ideologije, bez crno­bijelih situacija, prikazana iz vizure malog čovjeka koji se morao prilagoditi ratnim uvjetima. Mislim da bi se sa sudbinama glavnih junaka mogao poistovjetiti svaki vojnik na svijetu,­ opisuje Navojec za Gloriju četverodijelni serijal, koji nastaje u produkciji HRT­-a i tvrtke Clinica studio.

Rekao je i da mu je autor scenarija, voditelj Joško Lokas kojega su inspirirale priče njegovih prijatelja što su umjesto na studij otišli u rat, ideju o ovakvom serijalu prvi put spomenuo još prije osam godina.

Otad smo se na nju vraćali u svakom našem razgovoru. A scenarij se dojmio svakoga tko ga je pročitao, kaže Navojec, kojemu baratanje oružjem nije strano. Uostalom, odrastao je uz oca lovca pa je puška uvijek bila u kući, a i odslužio je vojni rok u JNA, gdje je prošao obuku za granično pješaštvo.

No, za potrebe snimanja serije ponovno je morao na vojničku obuku.

Dosad još nisam doživio ovakve pripreme za ratni film. Obično dođeš dan prije, netko ti uvali pušku i pokaže osnovne stvari te odmah kreneš snimati. No ovdje smo dva mjeseca vježbali. Bile su to klasične glumačke probe, ali i ozbiljna vojna obuka koju je vodio stožerni narednik Hrvatske vojske Goran Novak. Nije tu bilo zezancije, govori glumac o snimanju ratne drame o šestorici prijatelja.

Najbolji vojnički savjet dao mu je brigadir Bruno Zorica Zulu koji im je pomagao da budu što autentičniji.

On mi je dao savjet koji je zapravo nemoguće primijeniti: da budem što manja meta, kroz smijeh govori Navojec koji je tijekom vojničkog drila izgubio 10-ak kilograma.

Serija se snima u zadarskom zaleđu, najavila je Hrvatska radiotelevizija. U glavnim ulogama šestorice hrvatskih vojnika su: Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindić i Filip Križan. U ostalim ulogama gledatelji će imati prilike gledati Marinka Prgu, Tarika Filipovića, Sandru Lončarić, Mariju Škaričić, Enisa Bešlagića, Enesa Vejzovića i mnoge druge.

Serijom “Nestali” HRT želi dati doprinos obilježavanju 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom su oslobođena okupirana područja, ključne akcije koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Serija će u potpunosti biti snimljena u eksterijerima zadarskog zaleđa. Snimanje je počelo u nedjelju, 19. svibnja, a trajat će do kraja lipnja 2019. godine. Očekivani rok dovršetka serije je početkom 2020. godine.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Neka neka tako triba trebalo bi snimit i film o obrani vukovara i njegovom padu i zlocinima u njemu da se ne zaboravi ja mislim da bi to bio svijetski film kad amerima prolaze sranja o vijetnamu di su izgubi rat a u filmovima pobijedili kakav bi tek bio film o vukovaru malo stavit stvarne snimke u filmu malo snimit druge scene

  • Pobjednicka vojska a gubitnicka i podanicka politika nakon toga. Politicari su se zdusno trudili da tu pobjednicku vojsku HV- i HVO – ne prikazu negativno. Tu su prednjacili Mesic, Pusicka, Stazic, Kajin, Nobilo i mnogi iz HDZ- ce i SDP koji su sutili i dopustili sve to. Zato danas imamo takve presude pogubne za hrvatski narod. A oni koje smo spasili pjene na nas i nazivaju nas Zlocincima. Bosnjaci su spaseni zahvaljujuci HV- ci i na kraju optuzili ih gore nego srbe…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.