Snijeg uzrokuje probleme vozačima u BiH

Zbog snijega koji od jutra u utorak pada u Bosni i Hercegovini promet se u pojedinim dijelovima zemlje odvija usporeno, a zbog ledene kiše kolnici su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra, priopćeno je iz Bosanskohercegovačkoga auto-moto kluba (BIHAMK). Širom BiH zabilježene su manje prometne nesreće.

Iz BIHAMK-a navode da se zbog snijega na kolniku usporeno i otežano prometuje u središnjim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima BiH.

Izdvajaju cestovne pravce Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Cazin-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Krupa, Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Kupres-Šuica, Glamoč-Mrkonjić Grad, Donji Vakuf-Travnik, Olovo-Kladanj i Tuzla-Orašje. Poseban oprez zbog oborina savjetuju i na dionici autoceste A-1 Kakanj-Zenica jug. Na dionicama Konjic-Mostar, Prozor-Jablanica i Tomislavgrad-Šuica, kolnik je klizav zbog ledene kiše. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebnu pozornost skreću na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na snazi je zabrana prometa za teretna vozila s prikolicom i šlepere na graničnom prijelazu Izačić. Aktualni radovi na području Hrvatske usporavaju odvijanje prometa na graničnim prijelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Zadržavanja na ostalim graničnim prijelazima nisu duža od 30 minuta, navode iz BIHAMK-a.

Podsjećaju da je večeras do ponoći, zabranjen prijevoz eksplozivnih materijala na području FBiH.

BIHAMK apelira na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obvezno za sve kategorije vozila.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: