Snalažljive vlasti: BiH zaradila 1,4 milijuna KM od odricanja državljanstva

Opće poznato je da se BiH suočava sa sve većim problemom odlaska građana u zemlje EU-a.

Međutim, snalažljive bh. vlasti i ovu posve negativnu situaciju uspjele su okrenuti u svoju korist. Na sjednici Vijeća ministara BiH razmatran je i nacrt proračuna institucija BiH za 2019. godinu.

Kako se doznaje, u materijalu predstavljenom državnim ministrima navedeno je da BiH, po osnovi pristojbi od odricanja od bh. državljanstva, planira zaraditi između 1,200.000 i 1,400.000 KM.

Vjerojatno je bh. država jedinstven primjer u EU po ovom pitanju. Prema dokumentu izvršenja proračuna za prošlu godinu, u proračun je “leglo” 1,400.000 KM. Uzimajući u obzir da pristojba za odricanje od bh. državljanstva iznosi 800 KM (za građane koji uzimaju državljanstvo neke od država u Europi i 200 KM za promjenu državljanstva na neku od država bivše SFRJ), nije teško zaključiti da se bh. državljanstva prošle godine odreklo oko 1.500 građana, piše Večernji list.

Na ovih 800 KM ne prestaju muke bh. građana koji žele ići iz BiH. Prema svjedočenjima onih koji su prošli kroz ovu proceduru, preko plaćanja pristojbi i vađenjem potvrda ukupno ih dođe oko 5.000 KM.

Slijedi masovno odricanje od bh. državljanstva

U praksi ima primjera da pojedini građani na odricanje od bh. državljanstva čekaju godinama. Posebno se to odnosi na osobe koje imaju dvojno državljanstvo BiH i RH. Domaće vlasti od takvih građana koji se žele odreći bh. državljanstva zahtijevaju da se prvo odreknu hrvatskog državljanstva, što nema logike.

S druge strane, bilo je slučajeva da su pojedine osobe koje su se odrekle bh. državljanstva izvadile bh. osobnu iskaznicu.

U posljednjih 20-ak godina iz registra državljana BiH izbrisano je više od 78.000 ljudi.

Odricanjem državljanstva, državni proračun prihodovao je oko 40 milijuna KM.

Trend odricanja bh. državljanstva izražen je u razdoblju od 2012. do 2017. kada se, prema podacima, 21.870 građana odreklo bh. državljanstva. U prosjeku oko 3.500 građana BiH godišnje se odriče državljanstva BiH.

Samo u prvih šest mjeseci ove godine čak 2.121 osoba podnijela je zahtjev za odricanje državljanstva, a u prošloj godini njih 4.417 prestalo je biti državljanima BiH. Poražavajuća je činjenica da se u posljednjih 10 godina čak 41.368 osoba odreklo bh. dokumenata.

No, sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima samo sa Švedskom, Srbijom i RH.

Unosan “biznis” za državu: Odricanje od državljanstva BiH se plaća i do 5.000 KM

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.