Smještaj za 178 studenata ŽZH nije platila 8 mjeseci

Neformiranje županijskih vlada te općenito loša političko-ekonomska situacija odrazila se i na poslovanje Studentskog centra u Mostaru koje je, prema riječima ravnatelja Dragana Mikulića, najkatastrofalnije od kada centar postoji.

Minimalne cijene

”Nikada nije bilo gore stanje kad je riječ o financiranju, a razlozi su subjektivne i objektivne prirode. Objektivne okolnosti su što nemamo uspostave vlasti, protječe peti mjesec tekuće godine, a nitko ništa ne uplaćuje. SBŽ još uvijek nema vlasti, radi se u tehničkom mandatu, odluke se sporo donose. HBŽ je tek nedavno dobio novu vlast, poznata su imena novih ministara i s njima smo otpočeli razgovore. HNŽ još uvijek nema vlasti”, kazao je Mikulić. Prema njegovim riječima, najgore je što se iz objektivnih razloga nemaju kome žaliti.

”Imamo ŽZH koja nije uplatila osam rata, a u domu živi 178 studenata iz te županije. S obzirom da su njihovi studenti najbrojniji, ove godine ćemo promijeniti pravilnik. Na to smo prinuđeni jer je ovo nemoguća situacija. Ili ćemo mi propasti ili ćemo ostati dužni svima”, naglasio je Mikulić.

Ukupan dug županijskih i federalne Vlade prema Studentskom centru iznosi gotovo 700.000 KM. Mikulić ističe da se ne može isto gledati na županije u kojima postoje objektivni razlozi poput SBŽ-a i na one gdje postoje subjektivni razlozi poput ŽZH-a.

”Politika ZHŽ je ‘mi nemamo novca, dižite studente ili podižite cijenu’. Mi još držimo neku minimalnu cijenu, a opstajemo zahvaljujući vanjskim aktivnostima koje održavamo. Imamo vanjske ugovore na osnovi kojih isporučujemo hranu, izdajemo sobe i to nam djelomično pomaže, ali kako stvari stoje, od osnovne djelatnosti ne možemo živjeti”, ističe Mikulić.

U studentskom centru smješteno je više od 500 studenata, koji usluge doma plaćaju 156 KM mjesečno. Studenti za taj iznos, uz smještaj, dobivaju tri obroka dnevno te desert uz svaki obrok, što, kaže Mikulić, nitko drugi ne nudi.

Potražnja za smještajem je tolika da studenti sami kupuju spužve za spavanje, a dom kupuje krevete. Traže se i dodatni ležajevi.

Samoodrživost

”Na Upravnom vijeću promijenit ćemo odluke. Ne trebamo biti u financijskim problemima uz ovoliku potražnju. Svaki put izlazimo ususret županijama i studentima te na kraju imamo problem naplatiti sredstva. Županije ne uplaćuju, a mi izlazimo ususret studentima”, ističe Mikulić.

Apsurd je što SCM raspisuje natječaje za prijem u dom u srpnju i rujnu, dok županije natječaj za studente raspišu u siječnju. Neki studenti prođu na njihovim natječajima, neki ne i oni za neke uplate, a za neke ne žele.

(Večernji list)6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.