Smjene u Elektroprivredi, Aluminiju i Eronetu

Federalna vlada je Nadzornom odboru HT d.d. Mostar dala prethodne suglasnosti za donošenje odluke o razrješenju Stipe Prlića, zbog isteka mandata, dužnosti v.d. predsjednika Uprave – direktora ove kompanije, te za imenovanje Vilima Primorca za predsjednika Uprave – direktora HT d.d. Mostar, na razdoblje od četiri godine.

Vlada je Ivanu Bunozu, zbog podnošenja ostavke, razriješila dužnosti predsjednice Upravnog odbora Lutrije BiH d.o.o. Sarajevo, te na ovu poziciju, na razdoblje do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka imenovanja u skladu sa zakonom, imenovala Miroslava Ćorića.

Tihomir Ćurak danas je imenovan za predsjednika, a Rijad Kovač, Pavo Boban, Amira Pintul, Mehmed Cero, Adnan Rovčanin i Haris Jahić za članove Komisije za Program javnih investicija Federacije BiH.

Federalna vlada je imenovala privremeni Upravni odbor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u sastavu Branka Galić (predsjednica), Marina Bera, Mirsad Džajić, Často Čuljak, Mehmed Haznadar, Blago Senjak, Ljiljana Vujičić-Cupać, Ružica Biloš, Snježana Marić i Nedžad Hadžić.

Oni su imenovani na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja postupka konačnog imenovanja u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH.

Danas je Kenan Spahić imenovan za predsjednika, a Samir Iskrić, Alen Taletović, Esma Jahić, Veselinka Marjanović, Gordana Vojvodić i Ivana Marojević za članove interresorne Radne grupe za izradu nacrta zakona o uvezivanju radnog staža radnicima u privrednim društvima s većinskim učešćem državnog kapitala.

Gubitak povjerenja

Kako je priopćeno iz Vlade, nakon rasprave, donesena je odluku o davanju prethodnih suglasnosti za razrješenje Mladena Alpeze, Mehmeda Jahića i Mirsada Mujića dužnosti članova Nadzornog odbora Aluminja d.d. Mostar, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na period do tri mjeseca, na ove pozicije Dalibora Miloša, Rafe Rafaela Gagre i Ivice Raspudića.

Nakon što je razmotrila situaciju u JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Vlada je donijela odluke kojima je dala prethodna suglasnosti za razrješenje Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Mate Križanca dužnosti članova Nadzorog odbora EP HZ HB, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na razdoblje do tri mjeseca, na ove pozicije Ive Vincetića, Karmele Miletić, Ivanke Galić, Midhata Arpadžića, Ivice Krivića i Ilije Đole.

Sve odluke o davanju prethodnih suglasnosti za razrješenje i privremeno imenovanje članova nadzornih odbora „Aluminija“ i EP HZ HB donesene su većinom glasova članova Federalne vlade, a suzdržani su bili ministri iz Demokratske fronte.

Konačne odluke, priopćeno je, donijet će skupštine ovih kompanija.

Harmonija i kršenje zakona

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je, po završetku sjednice Federalne vlade u Sarajevu, da je najbolja današnja odluka to što su svi ministri prisustvovali sjednici.

”Vlada je imala 44 tačke dnevnog reda, donijela isto toliko odluka, većinom u suglasju, neki od ministara bili su suzdržani o pojedinim pitanjima, a nitko nije bio protiv”, rekao je premijer Novalić te izrazio zadovoljstvo što je sjednica protekla u harmoničnoj atmosferi.

Dopredsjednica Vlade Jelka Milićević navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su firme poput Aluminija Mostar i Elektroprivrede HZHB poput zakona o spojenim sudovima i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.

Što se tiče navedenih firmi, kao i drugih, poput Hidrogradnje d.d. Sarajevo i Pretisa d.d. Vogošća, Vlada je po tvrdnjama Jelke Milićević i premijera Novalića, dala prethodnu suglasnost da skupštine tih privrednih društava smijene upravljačke strukture u njima.

Drugi dopredsjednik Vlade Aleksandar Remetić ustvrdio je na pres-konferenciji da je Vlada danas prekršila zakon o privrednim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine.

Ministarstvo zaduženo za razrješenja

U slučaju „Pretisa“ d.d. Vogošća, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da nastavi aktivnosti provođenja natječajne procedure za izbor članova Nadzornog odbora.

Povodom stanja u Hidrogradnji d. d. Sarajevo, Vlada Federacije BiH je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da joj, do sljedeće sjednice, dostavi Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti za razrješenje članova Nadzornog odbora.

lada je danas zadužila Nadzorni odbor, generalnog direktora i Upravu JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da pokrenu proceduru i izvrše u skladu sa zakonom razrješenje i Uprave i Nadzornog odbora u Zavisnom društvu Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, te izvrše imenovanje vršitelja dužnosti na ta mjesta.

Nakon što je razmotrila stanje u JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, Vlada je zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pokrene proceduru za razrješenje članova Nadzornog odbora.

(Bljesak.info)14 komentara

  • 258. Kada se god pokuša na nešto kritički osvrnuti odmah se javljaju dežurni moralisti i ini glasnogovornici jednopartijskog jednoumlja koji brane tezu o „ugroženosti hrvatskoga naroda“ ako tim narodom ne kadrovira jedna, doslovno jedna, osoba u vidu druga Gage, velikog i neponovljivog vožda na kojem nam neizmjerno zamjera „vascijela“ velika Sjeverna Koreja. Druga Gagu morate pitati za svako radno mjesto, za svako mjesto u nadzornim i upravnim odborima, u upravama društva, jer sve što radi drug Gago je u „interesu
    hrvatskog naroda“. Hrvatski narod mu je dao mandat da određuje tko će biti uposlen kao portir, tko će kao carinik, tko će raditi kao učitelj, nastavnik, profesor, tko će biti akademik, tko kao veleposlanik, bez obzira na obrazovanje, intelektualne kapacitete, svjetonazor, uopće kapacitet za obavljanje posla na koji ga partija raspoređuje, jer važno je samo jedno, da je to podobni, poslušni član partije koji će dići ruku za svoju partiju, zavući ruku u tuđe za svoju partiju, udariti rukom u Hrvate koji „ne razumiju da ono što rade i govore nije u hrvatskom interesu“ pa ih treba dotjerati u red ili ih jednostavno kazniti nezaposlenošću, bijedom, amoralom, mitom, korupcijom, siromaštvom, iseljavanjem, i svih ostalih zala kojih su pošteđeni podobni Hrvati koje je svojim križom obilježio veliki, nepogrješivi vožd, drug Gago. Trebalo bi iskoristiti prigodu dolaska svetog oca pape Franje i prišapnuti mu u uho da odmah pokrene proceduru beatifikacije i kanonizacije i proglase druga Gagu, ne za blaženoga jer to nije primjereno za njega, već svetim zbog toga jer je to „u interesu hrvatskoga naroda“, jer je drug Gago isto kao adezenjarska partija, a adezenjarska partija je isto kao i hrvatski narod, te iz toga i proizlazi da sve što je osobno dobro za druga Gagu je u interesu hrvatskoga naroda. Odmah uvesti i zakon protiv bogohuljenja na druga Gagu i primjereno kazniti i izolirati ili protjerati sve nepodobne i nepođudne od Njemačke do Australije. Problem će jedino nastati onda kada nestane naroda i ostane drug Gago sam sa par svojih „unutrašnjih produkata“, ali o tome će mo brinuti kasnije, uostalom tko „pr’či“ narod, ta to je samo stoka sitnog zuba.

  • stina zivac svaka cast na komentaru eto sad ce svoje guzonje ubacit u ep,eronet,postu i obranjen ce biti hr.nacionalni interes a kanal na hr jeziku,treci i branitelji i to opet ce za iduce izbore bit kriv drugi e moj narode jesi providan

  • lopov,,do,lopova……….ZASTO,SAM,SE,BORIJO….I.3,DJECE,MI,BOG,DAO..KAD,CE,RAZVOJACENI,U,POSTU,I,GLINICU,,DA,VIDI,TOJU,UKLETU,MARKU,,,

  • nikad anonimno branitelji se za izbore koriste a ta mjesta su rezervirana za njihove poslusnike. Nego ajde pravu reviziju pa da vidimo gdje je tko bio u ratu ali ne toga se ovi oko Hdz a boje jer njih je najvise sredjene mirovine i to

  • za ja, sta ti znas sta je revizija majmune, zar ti mislis da je toliko laznih branitelja u hercegovini, evo sad jedan u hercegovini da se makne i laznjak , u bosni prime na tog jednog troje, ma mars glupane zaludjeni, ti ces nekom pricat ko se borio tko ne, tko primio metak tko ne, tko se nagledo krvi a tko ne, i posle ces mi rec nisi invalid, da znas svak ko je bio u ratu je invalid..

  • Ko je god doživio rat treba dobiti mirovinu ma kolijko godina imali 92. godine. Neki sau dobro skućili iprošli dok su branitelji ratovali i nisu ni znali da će izić,ako ostanu živi,i ostati i bez posla,i zgrada firmi,zdravlja,mladosti ,mirovine,dostojanstva…a danas su braniteljhi stari ljudi i nemaju ni za lijekove i život. I neka vas je stid sviju koji pišete koje kakve izmišljotine.Treba dati najveću mirovinu onu od 2100 KM( ili bilo koji drugi iznos najviše mirovine) braniteljima i ljudima koji su radili 40 godina i zaradili mirovine, a sve ostale računati prema braniteljima,a ono sve naopako pa i to.

  • Sve pozicije su posteno rasporedene strankama hns.a,tj hdz.bih,moj narode borimo se za hdz,prije sa puskom a danas kroz hns a sutra ce bit,nesto drugo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.