Smjene biskupa u BiH: Prvi bi u mirovinu mogao biskup Ratko Perić

Biskup Ratko Perić u mirovinu odlazi u veljači naredne godine, a uvelike se već govori, premda službene potvrde nema, da bi njegov nasljednik mogao biti aktualni generalni vikar don Željko Majić, što bi značilo višedesetljetni kontinuitet u “politici” biskupije naspram svim slučajevima i fenomenima.

Četiri biskupije u Bosni i Hercegovini ubrzo će dobiti nove poglavare, a prve su Mostarsko-duvanjska i Trebinjsko-mrkanska koja će novog biskupa, najvjerojatnije u istoj osobi, kao biskupa i upravitelja, imati za svega nekoliko mjeseci, piše Dnevni list.

U rujnu 2020. BiH će dobiti i novog nadbiskupa metropolita, a 2021. biti će imenovan i novi biskup banjolučki. No najbliža je, a zbog hercegovačkog slučaja i međugorskog fenomena najzanimljivija situacija u Mostaru.

Generacijska smjena

Biskup Ratko Perić u mirovinu odlazi u veljači sljedeće godine, a uvelike se već govori, premda službene potvrde nema, da bi njegov nasljednik mogao biti aktualni generalni vikar don Željko Majić, što bi značilo višedesetljetni kontinuitet u “politici” biskupije naspram svim slučajevima i fenomenima.

Don Željko Majić

Međutim, jasno je da iz Vatikana, a što je pokazao i dolazak mons. Henryka Hosera u Međugorje, neki novi vjetrovi pušu, pa nije nemoguće da u Mostar za biskupa dođe i neki redovnik, a čega se u Biskupiji s pravom i pribojavaju.

Godinu dana nakon Mostara, doći će do velike promjene i u Sarajevu. Odavno je već rašireno i da bi novi nadbiskup mogao biti, kao idealno kompromisno rješenje cjelokupne bh. situacije, sadašnji vojni ordinarij Tomo Vukšić.

Don Tomo Vukšić

Opet, godinu dana nakon Sarajeva dolazi do smjene u Banja Luci. Radi se o generacijskoj smjeni naših biskupa i procesu koji se odigrava u svim biskupijama širom svijeta. Naime, pravilo koje je u Katoličkoj crkvi uveo papa Pavao VI, a sv. Ivan Pavao II. uvrstio u Zakonik kanonskog prava kaže da dijecezanski biskup, navršivši 75 godina života, treba papi predati odreknuće od službe.

Komarica najmlađi, pa ostaje najduže

Tako je prvi za mirovine mostarski biskup. Perić je rođen u veljači 1944., što znači da 75 godina navršava u veljači 2019., kada papi mora poslati zahtjev za umirovljenje.

Kardinal Vinko Puljić tek je godinu mlađi od mostarskoga biskupa. Rođen je na Malu Gospu 1945., što znači da zahtjev za umirovljenje papi mora poslati u rujnu 2020.

Opet, biskup Komarica je dvije godine mlađi od biskupa Perića, a godinu od nadbiskupa Puljića. Komarica je rođen u veljači 1946., što pak znači da će on najduže ostati na svojoj “funkciji”, jer je i najmlađi, pa će zahtjev za umirovljenje, s najdužim biskupskim stažom od sve trojice, u Vatikan slati tek 2021. godine.

(www.jabuka.tv)


23 komentara

 • Vjernik jesam, ali ova danasnja politika crkeve postenog covika izgoni iz vjere.
  Nemam nista protiv Biskupa niti svecenstva ali su pretjerali u mnogočemu.
  Ja se nadam da se necu vjere okanit zbog pojedinaca.

  20
  3
  • Ne treba nikome svećenik da bi se okanio vjere,Bogu nije potrebna ničija vijera,vjera je milost spas radi Sebe to radiš ne radi Perića Il nekoga drugog

   3
   1
 • U narednom razdoblju tko god citira ili prenosi ili prosto prepise dnl i ili stozerni list dio je predizborne kampanje. Dnl duzan drzavi duzan radnicima stozerni list duzan narodu….a uostalom otkud info dnl a da nisu mu ih gurnuli ili podmetnuli a stozernome listu cisto naredili….

 • Hvala Bogu nevidljivom,
  u Biskupu
  popljuvanom, izruganom, oklovetanom, ismijanom, ponižavanom, dobrom, jakom, poniznom, svetom što nas nije ovakve našim zloćama prepustio već ustrajno desetljeća strpljivo podnosio i k sebi vodio.
  Toliko o našem narodu, koji Boga svoga tako malo poznaje.
  Vjerujem da je sve ove godine naš Biskup molio, oprosti im Bože jer ne znaju što čine.

  15
  5
 • Mislim da je biskup čovjek na svom mjestu…..tražiti krivca za hercegovački slučaj nije teško jer našim fratrima nijedan biskup ne odgovara…to je problem

  9
  6
 • Šeta i hvala na svemu.
  Većinu ovih komentara ne razumijem. zapravo ne razumijem mržnju prema biskupu niste vi katolici, i u komentarima ne hulite protiv Boga i biskupa.

  5
  3
 • Stvarno udbaš eno sve je neku večer reklo o njemu na Bujici HT, pa zar su se tako morali u to uvlačit i svećenici, čovjek stvarno nezna šta bih rekao, tužno.

  4
  3
 • Vjeru svatko tumaci ,a najvise neuki.Vatikan drzava svih drzava,koja nista nepreusta slucaju,kao na primjer da imaju oni biskupa u mostaru i neznaju sta i kako radi.Nista nitko u njihovim redovima nemoze raditi bez odobrenja Vatikana,jedino im se mogu oteti,podivljati neke fra.Luke koji isti manipulusu narodom neukim koji onda tumace e nama je bolji fra ili don.Takvi seoski pacijenti su izisli iz okvira vjere,vjera nije muzicki dzu-box koji pusta zelje koje nama samo odgovaraju.Vjera u Boga Isusa Krista je iznad svega i svakoga interesa.Zaredenjem se prihvaca vrhovni poglavar i slusa.Neposluh ocu,majci,poglavaru sve govori o covjeku.Vatikan nadgleda citavu crkvu ,a ne seoski dilkosi.Nema se nama sta svidati ili nesvidati ovaj ili onaj.Bog i Hrvati,i na kraju sto nam je potrebno uz sve to veliko zajednistvo.

  3
  2
 • nemojte pisat gluposti nego pogledajte emisiju o biskupu i KGB-u što je bila neku večer na mreži,oscaru,bujici itd. nema to veze sa vjerom i bogom nego čovjek mrzi fratre i zato je nastao hercegovački slučaj

  1
  1
 • hvala Bogu vise da ode, partizan bahati koji je zavadio najprije crkvene redove izmedju sebe, nakon toga vjernike… poseban krug pakla za ovake

  2
  3
 • Svaka cast za ,,Iskreno,, ,, Hrvatski faktor HB,, i za ,, Yxz,, a vi veliki katolici procitajte Kanonski zakon! Pa vam nece pasti na um da pisete gluposti i necete biti u zabludi i podrzavati razne ,,fra,, Luke, Mile itd….. Isus rece PETRE na tebi cu sazidati CRKVU.

  1
  2
 • Pa čovječe, je li se ovi ljudi Boga boje!
  Vaše će Vas riječi sudit.
  Isuse sačuvaj.

  Bože hvala Ti na našemu biskupu Periću.
  Ti si bio prozvan i luđakom i zločincem, a nevin.
  Oprosti Bože svima koji ga klevetaju i pogrdnim imenima nazivaju.
  Tebe u njemu klevetaju i pogrdama nazivaju. Tebe.
  Meni učinitste Ti reče, što jedan drugome činite.
  Bože sačuvaj, nekom željeti vječnu osudu.
  Bože sačuvaj!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.