Smilje se otkupljuje i za 90 feninga

Čuvena hercegovačka “smiljomanija” umjesto da obraduje proizvođače, donijela im je probleme.

Doduše, ne svima, ali sigurno malim proizvođačima koji su se kreditno zadužili da bi započeli proizvodnju. Cijena smilja u odnosu na prethodne godine – mizerna. Nekada se kilogram prodavao po cijeni od 9 KM, sada jedva za jednu KM. Berba se privodi kraju, a mnogi ne znaju što s rodom, javlja RTRS.

Je li je zaista riječ o zasićenju tržišta ili nečijim interesima?

Tek što su Hercegovci razvili proizvodnju čuvenog smilja pojavila se priča o navodnom zasićenju tržišta i nemogućnosti prodaje eteričnog ulja od ove biljke. Prethodnih godina Hercegovinom je zavladala prava, kako su je nazvali, smiljomanija.

Je li je zaista riječ o zasićenju tržišta ili nečijim interesima?

Obradive površine su mijenjale svoju namjenu, a one koje nikada nisu obrađivane postale su također mjesto zasada ove mirisne biljke. Vrtoglave brojke koje su se dobivale za kilogram smilja i kilogram ulja od ove biljke bile su mamac mnogima da krenu u, tada, unosan posao.

Kilogram smilja ranijih godina dostizao je cijenu čak 9 KM. Kako su godine odmicale cijene su padale. Prošle godine kilogram se prodavao za 3 KM, za ovu godinu proizvođači su očekivali da će za kilogram dobiti bar 2 KM. Nade su bile uzaludne, jer se kilogram smilja u Trebinju trenutno prodaje po cijeni od 90 feninga do 1,3 KM. Spominje se da će ta cijena biti još niža.

Cijena ulja još nije određena

Litra ulja sam prošle godine prodavao za 1.200 eura. To je bila godina kada se smilje otkupljivalo za tri marke. Sada se priča o cijeni od 600 do 900 eura i to je drastičan pad. Mi smo na ivici- da li da raditi ili ne”, priča Miodrag Asanović, vlasnik destilerije.

Kilogram smilja u Trebinju trenutno prodaje po cijeni od 90 feninga do 1,3 KM

Za razliku od proizvođača, vlasnici destilerija su, ipak, u manjem problemu. Sauljem mogu čekati povoljniju tržišnu cijenu. Smiljari za to vremena nemaju, jer berba ne može čekati povoljniji trenutak. Mnogi nemaju kome ni da prodaju smilje, jer je tržište prezasićeno. Bar, takve priče plasiraju javnosti.

Oni mudriji, prije nego što su svoje njive zasadili ovom biljkom osmislili su plan. Slobodan Spaić prvi rod smilja tek je počeo da bere. Zadovoljan je postignutim, jer sa otkupom nema problema. Dogovor je ranije postigao sa jednim od vlasnika destilerije.

”Imam zagarantiran otkup, nemam problema sa tim. Međutim, čim se nečega puno zasadi onda se i spušta cijena, a kažu da sada u zapadnoj i istočnoj Hercegovini ima oko 35 milijuna sadnica smilja”, kaže Spaić.

Mnogi uzgajivači će sačekati neke bolje uvjete prodaje.

Mnogi nemaju kome ni da prodaju smilje, jer je tržište prezasićeno. Bar, takve priče plasiraju javnosti

Kako god, smiljari u istočnoj Hercegovini u manjem su problemu od kolega u zapadnom dijelu. Tamo se nisu ravnala brda zbog zasada smilja, ali su ulozi bili veliki. Sada, umjesto profita- glavobolja. Razočarani, slamku spasa traže od nadležnih institucija.

”Da bi mogli da opstanu mali proizvođači i mali prerađivači osnovna stvar je da imamo tržište. Međutim, za neke veće količine samo tržište nije dovoljno, potrebno je da država stane iza nas. Prije svega, Gospodarska komora i naše ministarstvo. Konkretno, u gradu Trebinju postoji Agrarni fond i postoji dobra volja”, navodi Asanović.

Zbog novonastalih problema formirano je i Udruženje smiljara. O planovima još ne žele da govore dok službeno ne počnu da rade. Po kuloarima kruže priče da o hrvatskim tajkunima, proizvođačima i prerađivačima smilja da su, navodno, vještački izazvali ovu situaciju i nametnuli niske cijene.

Da li se zaista tržište moglo prezasititi sirovinom za godinu dana

Što se zaista dogodilo sa, donedavno, unosnim biznisom- sadnjom smilja i proizvodnjom ulja od ove biljke.? Otkud odjednom drastičan pad cijena? Da li se zaista tržište moglo prezasititi sirovinom za godinu dana?

Ukazavši na probleme proizvođača ove mirisne biljke, mi smo svoj novinarski zadatak ispunili. Sada su na potezu nadležne institucije. Kakav god bio epilog, samo da se miris smilja i dalje širi Hercegovinom!

(www.jabuka.tv)


20 komentara

 • Neće imat sreće na tuđem znoju,kad im se nešto dogodi,bolest ili kakva druga nesreća,onda će se pitat zašto se to bas meni moralo dogodit,.sto svakako ne znači da se takve stvari događaju samo od grijeha

  • Te stvari se u 99% slučaju događaju zbog osobnih grijeha, grijeha predaka i zajednice u koju se zaklonjeno nije Bog mačka da čaprlja

 • E njihova gori od rata na ovamo,dok su jedni ginuli i davali svoje zdravlje za ovo što imamo drugi se bogatili,pljačkali i stvarali kapital..Sad nam ti određuju sve u BiH-ni i RH-oj…Mrije,pati se sirotinja,umirovljenici,branitelji i običan narod ovi uživaju i žive tko lordovi i određuju nam sudbinu i nama i našoj djeci..Vidi samo partizaniju,udbaše stare iz bivšeg sustava od 1945 na ovamo.Uživali oni,djeca im sada unučadi,njima vazda dobro…Šaltaju se tko najnoviji mjenjač na Mercedesu…

 • Tisuću proizvođača i svatko po 1000 KM i eto deset vrhunskih destilerija koje mogu destilirati svu zelenu masu za nekoliko dana. Skupa poduprite jedni druge, a ne jedni protiv drugih, i umjetno stvorena kriza će se politici obiti o glavu. Sloga kuću gradi, a nesloga ju razgrađuje, pa dajte narode jednom pamet u glavu i od’ebite više ove političare. Ulje će naći svoje tržište, jer može stajati po nekoliko godina bez posljedica. Ako ga prodate i po 500€/l to vam je ekvivalent od 3 KM/kg zelene mase. Samo se udružite, organizirajte i nedajte politici blizu.

 • Puu ovo je siptarska zamlja da izvinu siptari, i gore deset puta za sta su se borili nasi predci da vide sad svoje krseve i vlast koja hara ovuda stukli bi nam glave ko zmijam.. neka je stid i sram svakoga ko se bogati preko tudi leda(a puna ih je drzava) stici ce ih Bozija pravda to vec svako zna

 • Meni je zao svakog onog pa i mene sto smo se mucili znojili okopavajuci ga.Po 4 5 dana sam provodio na njivi sa malo smilja,a bog zna kolko su ovi sto su vise posadili.I sve je to bilo uzaludno ne racujuci 1 i 2 berbu.Dobra stara poslovica kazr bolje dzaba lezat nego dzaba radit.Toga se od sad drzim necu ga vide taknit motikom kako je krenulo dzaba cemo ga trebat davat.Ako naraste naraste briga me nijedne travke vise necu iscupat.

 • Za Miru..Hajde pidi od nasih poduzetnika u SB Koliko ih ima ,a da nebi dsli sav svoj kapital,a da im se nije dogodilo to sto je u obitelji.Neke je omeksala ta situacija a ,neke jos vise otvrdnula.Zasto?? Zato jer su dusu prodali davlu.

 • Svak vam je kriv, a svi ste dobrovoljno sadili… Sad se dobrovoljno snađite, nitko ne brani da sami pravite i prodate ulje

 • E VI kao novinari ste najviše i imali utjecaja da napravite ovoliki zbrku.daj novinari ste, imate istraživačku dimenziju?!
  Neće vaši urednici objaviti istinu jer su na platnom spisku istih onih koji ugnjetavanju i pljačkaju narod

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.