Smanjen broj zaposlenih u institucijama BiH

Početkom 2016. godine u državnim institucijama bilo je zaposleno 22.412 osoba i to 9.725 pripadnika Oružanih snaga BiH s Ministarstvom obrane BiH i 12.687 zaposlenika ostalih institucija.

Broj osoba kojim Ministarstvo financija i trezora BiH isplaćuje plaću smanjen je za 519 i on, zaključeno s 31. prosincom 2017. godine, iznosi 21.893 zaposlenika. Od toga, broj pripadnika Oružanih snaga BiH s Ministarstvom obrane BiH smanjen je za 89 osoba i on iznosi 9.636.

Najveće smanjenje broja proračunskih korisnika vidljivo je u ostalim institucijama BiH jer je broj zaposlenih smanjen za 430 osoba i on je početkom 2018. godine iznosio 12.257.

EU Connect pozdravlja spremnost državne vlasti da se uhvati u koštac s problemom preglomaznog javnog sektora te poziva Vladu FBiH i Vladu RS-a da konačno započnu reformu javne uprave.

”Poraznim smatramo podatke koje je iznio direktor Agencije za državnu službu Federacije BiH, a koji govore da je u entitetu zaposleno 7.150 državnih službenika od čega je 974 na rukovodećim pozicijama, a samo troje od ukupnog broja je mlađe od 25 godina”, navodi EU Connect.

Centar za povezivanje sa Europskom unijom podsjeća domaće političare da je Delegacija Europske unije u BiH nekoliko puta upozorila vlasti na svim nivoima da započnu sa reformom javne uprave jer je „krajnje vrijeme da se toj temi ozbiljno posvete“.

”Posebno važnom porukom smatramo izjavu ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona koji je kazao da javni sektor funkcionira kao ogromna sponzorska mreža za stranke na vlasti i daje im nepravičnu prednost kada je riječ o izborima”, navodi EU Connect.

S obzirom na to da je 2018. godina izborna godina, EU Connect će mjesečno informirati javnost o imenima i prezimena osoba koje su zaposlene na javnim natječajima u državnim institucijama kao i njihovoj povezanosti s političkim strankama u BiH.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.