Potvrdio Dom naroda: Mostar će nakon 12 godina imati izbore

Izaslanici u Domu naroda Parlamenta BiH većinom glasova na današnjoj sjednici prihvatili su Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Ovim je i službeno okončana procedura izmjena državnog Izbornog zakona, a kako bi se omogućilo građanima Mostara da nakon 12 godina izađu na izbore, prenosi Avaz.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamenta BiH izglasao je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku koji se odnosi na izbore u Mostaru. Od 35 prisutnih zastupnika 20 je bilo “za”, 9 protiv i 6 suzdržanih.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad 7, a Zapad četiri. S Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Tijekom rasprave u srijedu, izaslanik Zlatko Miletić (neovisni) kazao je da ima jako ozbiljnih zamjerki na ovaj zakon.

Ovo je prilika da Čoviću i Izetbegoviću čestitam što su došli do rješenja, bez obzira na sadržaj. Nadam se da će se izbori do kraja ove godine izbori i dogoditi. Molim vas da imate u vidu da u ove pregovore je trebalo uključiti predstavnike srpskog naroda, a kako ne bi imali problema u budućnosti. Oni iz RS se Srba u Mostaru sjete povremeno, zato Vas molim da kad budemo radili na izradi Statuta grada Mostara da vodite računa o svima, da svi imaju jednaka prava, poručio je Miletić.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić (SNSD) kazao je da 20 godina nakon Daytona Srbi se bore za konstituvnost u pojedinim županijama.

Predlažemo identične zaključke kako je to urađeno u Zastupničkom domu, a u zaključcima tražimo da se svi narodi izbore za konstitutivnost. Te da se o tome vodi računa nakon izbora. Dom naroda preporučuju da se u proces donošenja novog Statuta uključe predstavnici Srba, a kako bi se ostvarila ravnopravnost. Također Dom naroda smatra da skupštine županija usvoje izmjene ustava, pojasnio je Špirić.

Izaslanik Denis Bećirović (SDP) kazao je da je protiv ovog rješenja koje se predlaže za Mostar.

Nije dobro rješenja da ovakva pitanja rješavaju dvije političke stranke. Protiv sam i političkog sadržaja i smjera kretanja. Ovo nije kretanje prema vrijednostima EU i budućem članstvu u NATO-u. Mostar pripada svim građanima tog grada. Svaki dobronamjeran političar teži ravnopravnosti svih u Mostaru, ali to se ne može parcijalno rješavati. Treba zaštiti prava Srba u Mostaru, kao i svih naroda na teritoriji BiH, istaknuo je Bećirović.

Dodao je da je ovakav koncept udaljio BiH od demokratskog društva. 

Morat ćemo tražiti balans između nacionalnog i građanskog i ovakvim stvarima trebalo je razgovarati u institucijama BiH, a ne na razgovorima između stranaka. Jedan od predstavnika međunarodne zajednice kazao je da je ovo praznik demokracije, ja mislim da ovo nema veze s demokracijom, poručio je Bećirović.

Potpredsjednik Doma naroda Dragan Čović (HDZ) kazao je da je činjenica da se mi možemo nadmudrivati oko uređenja u BiH, ali osnova je Ustav BiH.

Njime je definirana BiH, a to je zajednica tri konstitutivna naroda koja su ravnopravna. Na tragu toga je i ovaj prijedlog. Usvajanjem ovoga omogučit ćemo da se izbori u Mostaru održe, nastojat ćemo da ćemo idući tjedan imati usvojen i Proračun. Osobno mislim da sličan ili isti način treba primjeniti u svim općinama i gradovima u BiH. Nadmudrivanje treba prestati, a imali smo različite pokušaje da donosimo i zakona na razini FBiH. Ovo je izalazak iz svega toga i da zaštitimo interese tri konstutivna naroda, naglasio je Čović.

Dodao je da će ovo omogućiti razvoj grada Mostara. 

Uvjeren sam da ćemo naći odraz multietničnosti u Mostaru u punini, imamo izgleda za tako nešto, ali rijetke su sredine kao Mostar. Volio bih da u Tuzli imamo minimalne i maksimalne kvote, Tuzla je samo kao primjer. Time ćemo ohrabriti da tamo ostaju i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i da žive zajedno u skladu sa Ustavom BiH. Ne mogu prešutjeti izmjene Izbornog zakona, a ja ću i dalje raditi da Mostar bude moderan grad. Mislim i da će prijedlog kolege Špirića u dogledno vrijeme biti realiziran, zaključio je Čović.

Izaslanik Denis Bećirović poručio je Čoviću da kad bilo u kojem kontekstu spominje grad Tuzlu, da to čini s poštovanjem jer za to ima razloga.

Pogledajte popis stanovništva, a uočit ćete da Tuzla je drugi ili treči grad po broju Hrvata. Uočit ćete da u jedan ili dva posto isti broj kao i prije rata, a pogledajte koliko je Bošnjaka tamo gdje je vladao HDZ, poručio je Bećirović.

Čović je odgovorio da je Tuzlu spomenuo kao primjer. 

Poštujem želju da se održi ovo što vi govorite, ali spomenut ću da nemate niti jednog Hrvata na funkciji u obrazovanju… Praktičan primjer dovoljno govori kakvu politiku vodi Tuzla na općinskoj razini, to treba pogledati i šutiti, naglasio je Čović.

Izaslanik Bećirović poručio je da treba razlikovati gradsku i županijsku vlast. 

To što nema na županijskoj razini to se obratite koalicijskom partneru, a u gradskoj itekako ima. Ali vaš problem je što su oni u SDP-u, a ne HDZ-u. Nemojte spominjati tamu i ostavite Tuzlu na miru, poručio je Bećirović.

Za ispravku krivog navoda javio se izaslanik Amir Fazlić (SDA). 

Neke konstantacije ne stoje. Moglo bi se naći primjera da se neke stvari poprave oko vlade, a imamo i presuda Ustavnog suda. Cijela TŽ primjer je dobrih odnosa Bošnjaka i Hrvata, istaknuo je Fazlić.

Izaslanik Bariša Čolak (HDZ) kazao je da se javio da ispravi krivi navod izaslanika Bećirovića.

Pola Hrvata nema u toj županiji, to je prema popisu, poručio je Čolak.

Izaslanica Marina Pendeš (HDZ) referirala se na izjave Bećirovića.

Ja dolazim iz mjesta gdje vlada HDZ i tamo nema neobnovljenih kuća Bošnjaka. A brojke su jasne, pogledajte koliko je bilo Hrvata prije rata i koliko ih je sad, a licemjerno je da vi to govorite i predlažete zakon o negiranju genocida, poručila je Pendeš.

Potpredsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da ovo nije savršeno rješenje.

Bilo je i boljih, ali čekali smo 12 godina. Nisam bio optimist ali postigli smo rješenje i mislim da za Mostar zadugo neće biti idealnog rješenja, ali pomicat ćemo se naprijed. Nadam se da ćemo jednog dana imati izravan izbor gradonačelnika i da nam neće trebati ni kvote. Zato vas pozivam da ovo rješenje usvojimo. Volio bih da nam ne trebaju kvote. Osobno ću se angažirati da uvedemo kvote svuda, poručio je Izetbegović.

Izaslanica Lidija Bradara (HDZ) kazala je da se radi o dobroj točci dnevnog reda.

Vlast proistječe iz naroda i pripada narodu i sretna sam da će građani Mostara imati to pravo ponovno. Apeliram da učinimo da općina Travnik postane grad. Predložit ću u zaključak da se zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku pripremi izmjene i dopune Izbornog zakona za Travnik, istaknula je Bradara.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Ajde neka bosnjaci dozvole da hrvati sebi biraju legitimne prestavnike a da to ne cine oni bosnjackom glasovima… Nikada na to nece pristati… Osladilo im se sa Komsicem, Cikom, ovim u Domu naroda.

 • Problem se lako rješava. Neka se demokratski glasa pa onaj tko dobije većinu neka vlada i neka bude jedan gradonačelnik kojeg većina izabere. Muslimani nemaju problem s tim već HDZ i Srbi žele podijeliti funkcije po nacionalnom ključu tamo gdje bi mogli ostati bez vlasti.

  • Muhaumedu ,dobro zboriš ,no ne smetni s uma da je starmo glavni grad HRHB ,rijeka zavadila obale..nemoj šuplje priće znamo se.

   • Nije i nikad neće.
    Glavni je koliko je i Knin u RSK jer nijedna paradržava ne postoji kao što skoro neće ni manji bh. entitet.

 • Možemo li mi odavden izabrat gradonačelnika mostara i vodstvo i svoj kadar im staviti? oni nemaju kvalitetan dolje i mješavina im je stanovništva velika migranti… kvalitetan kadar iz sirokog i gruda i posusja i ljubuskoga im treba biti postavljen

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.