Službeniku Ministarstva vanjskih poslova BiH mjesec dana pritvora

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Vehbiji Salčinoviću, službeniku Ministarstva vanjskih poslova BiH, koji je uhićen zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela.

Salčinović je osumnjičen za kazneno djelo ‘Organizirani kriminal’ u vezi s kaznenim djelima ‘Trgovina ljudima’, ‘Pranje novca’, ‘Krijumčarenje ljudi’, ‘Nasilničko ponašanje’, te ‘Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija’, a Sud je priopćio da je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je počinio djela za koje se tereti.

Pritvor je određen zbog bojazni da će osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, kao i zbog bojazni da bi, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao dovršiti ili ponoviti kazneno djelo.

Pritvor, prema donesenom rješenju, može trajati do 6. kolovoza ili do nove odluke Suda.

Podsjećamo, konzul savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, zaposlen u Veleposlanstvu BiH u Parizu, uhićen je jučer u Sarajevu zbog sumnje da je počinio više kaznenih djela, na način da je članovima organizirane kriminalne grupe nezakonito izdavao putne listove za žrtve trgovine ljudima i za te usluge naplaćivalo između 500 i 1.200 eura.

U okviru akcije “CD”, koja je počela 23. lipnja, uhićeno je deset osoba zbog sumnje da su počinile kazneno djelo ‘Organizirani kriminal’ u vezi s trgovinom ljudima u svrhu radne eksploatacije, pranje novca, krijumčarenje ljudi, davanja dara i drugih oblika koristi, prenosi Srna.

(Srna)

Komentiraj: