Službena statistika: U BiH nepismeno 2,82 posto stanovništva

U BiH je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, po popisu iz 2013. godine, nepismeno 2,82 posto od ukupnog broja stanovnika, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

S druge strane, milioni nezaposlenih sa završenim formalnim obrazovanjem nisu u mogućnosti pronaći pristojan posao zbog nedostatka osnovnih vještina potrebnih na tržištu rada.

Provedena Anketa o radnoj snazi u ovoj godini pokazala je da je stopa nezaposlenosti 18,4 posto, a najviša je među mladim osobama starosti od 15 do 24 godine i iznosila je 38,8 posto, piše Klix.ba

Povodom obilježavanja 8. rujna – Međunarodnog dana pismenosti, iz Ministarstva naglašavaju da navedeni podaci ukazuju na značaj potrebe za obrazovanjem i obukom odraslih u BiH te uspostavljanjem sustava obrazovanja i obuke koji bi omogućio razvoj obrazovane, visokokvalificirane i mobilne radne snage.

Ministarstvo civilnih poslova BiH poziva sve institucije, organizacije i inicijative da daju svoj doprinos u promociji opismenjavanja i oplemenjivanja stanovništva BiH svih životnih dobi.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se radi promocije značaja učenja i pismenosti, ali podsjeća i na činjenicu da je oko 781 milion ljudi širom svijeta nepismeno, a dvije trećine nepismenog svjetskog stanovništva čine žene i djevojčice.

U mnogim dijelovima svijeta osnovno obrazovanje i dalje predstavlja luksuz do kojeg postoje brojne prepreke.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.