Složeni odnosi: Zašto Izrael podržava Azerbajdžan u sukobu s Armenijom?

Armenija je uputila oštar diplomatski demarš Izraelu i opozvala veleposlanika u Tel Avivu. Razlog: Dostava izraelskog oružja Azerbajdžanu, preciznije bespilotnih letjelica koje su u sukobu oko Nagorno-Karabaha posljednjih dana efikasno uništavale armenske tenkove.

Mnogi postavljaju pitanje: Zašto Izrael surađuje s državom iza koje stoji Turska? Ne treba ni podsjećati da Ankara aktivno podržava Hamas i Palestince u sukobu s Izraelom, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne bira riječi kada govori o pravima Palestinaca, Jeruzalemu, džamiji Al-Aksa…

Prema arapskim medijima, posljednjih dana rujna Izrael je u Azerbejdžan poslao dva aviona puna oružja. Pored toga, “azerbajdžanski zrakoplovi, ne skrivajući se ni od koga, slijeću u naše vojne baze u pustinji Negev”, piše izraelski list Haaretz.

Azerbejdžansko-izraelska vojna suradnja nije započela jučer: Židovska država jedan je od najvećih dobavljača oružja azerbajdžanskoj vojsci. Tel Aviv Bakuu prodaje bespilotne letjelice, raketne sustave s više lansirnih raketa, minobacače, komunikacijsku opremu i dosta druge opreme vrijedne stotine milijuna dolara. Nema prepreka da Izraelci prestanu isporučivati oružje jer ne krše nikakve obaveze.

A šta Azerbejdžan nudi Izraelu? Prvo: Baku opskrbljuje Tel Aviv s 40 posto nafte koju troše Izraelci. Drugo: Bivši ministar odbrane i ministar vanjskih poslova Izraela Avigdor Lieberman objasnio je da se “Azerbejdžan nalazi na razmeđi tri carstva – Perzijskog, Osmanskog i Ruskog”, a za Izrael je važno “da u ovoj regiji ima prijateljsku državu – muslimansku, modernu i sekularnu”.

Treće i ne najmanje važno: Složeni azerbejdžansko-iranski odnosi. U Teheranu nisu zaboravili nagađanja o stvaranju “Velikog Azerbejdžana”, u koji bi ušao iranski Azerbejdžan, dok se u Bakuu sjećaju agresivnih pokušaja ajatolaha da islamiziraju stanovništvo zemlje Zakavkazja.

Iz toga proizilazi zaključak: Izrael nije naoružao Azerbejdžan za rat protiv Armenije, već protiv Irana! Neko vrijeme su čak postojale glasine da bi Azerbejdžan mogao postati jedna od odskočnih daski za američko-izraelsku operaciju protiv Islamske Republike Iran. Baku, naravno, poriče postojanje takvih razgovora, govori o neuplitanju u sukob između Teherana i Tel Aviva, piše Radiosarajevo.ba.

Situacija na Bliskom istoku još nije toliko napeta da bi predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev bio prisiljen na konačni izbor između Irana s jedne i Izraela sa SAD-om s druge strane. Iranci se također ne žure s postavljanjem ultimatuma azerbajdžanskom rukovodstvu. Teheran sada nije u stanju da formalno neutralnu državu na svojim granicama pretvori u novog neprijatelja.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.