Slovenija ponovno upozorila EU i na BiH

Najviši slovenski dužnosnici pozdravili su odluku Europske komisije o početku pristupnih pregovora za članstvo u EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a premijer Robert Golob se u pismu europskim dužnosnicima ponovo založio da status kandidata dobije i BiH.

Početak pristupnih pregovora ispisuje novo poglavlje za stanovnike Sjeverne Makedonije i Albanije, navela je na svom Twitter profilu ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, dodajući da će Slovenija objema državama nastaviti pružati pomoć u napretku pregovaračkog procesa.

Čestitke su tim povodom Skoplju i Tirani uputili i predsjednik Borut Pahor i premijer Golob.

Golob se u posebnom pismu predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu založio da Bosna i Hercegovina najkasnije do kraja ove godine dobije status kandidatkinje za članstvo, nakon što njegov prijedlog da odmah dobije taj status nije dobio potrebnu potporu na zadnjem summitu lidera država članica, javlja Hina.

Slovenski premijer je u pismu koje je objavila slovenska vlada naveo da bi bilo dobro da BiH donese strategiju reforme javne uprave, te akcijski plan i strategiju upravljanja javnim financijama, a da bi joj status kandidatkinje trebalo dati najkasnije na zadnjem sastanku Vijeća EU-a krajem ove godine.

BiH bi status kandidatkinje za članstvo u EU morala dobiti na temelju ispunjavanja realnih uvjeta, dok bi EU istodobno morala priznati svoju suodgovornost za situaciju u Bosni i Hercegovini i za novu geopolitičku realnost u Europi, naveo je u pismu Golob, a prenijeli su slovenski mediji.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.