Slovenija najavila mogućnost slanja vojnika u BiH

Slovenski ministar obrane Matej Tonin objavio je da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini, a postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosnu i Hercegovinu.

Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a  pregovaramo o raspoređivanju postrojbi u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku  poslati do 200 vojnika, rekao je.

U razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane je dodao da će ovaj tjedan razgovarati sa slovačkim ministrom obrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.

Po riječima Tonina pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Europske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, no u njoj nema vojnika iz Slovenije.

U BiH treba biti vrlo oprezan premda su napetosti ondje još na političkoj razini, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što je EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe, kazao je, prenosi Hina.

Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio  njihovog tereta. No,  o tim konkretnim stvarima razgovarat ću  sa slovačkim ministrom obrane ovaj tjedan, rekao je Tonin.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • A sto ce nam vojnici u BiH. Tko prica o ratu osim bosnjaka, Ive i Zeljka Komsica. Tko ga spominjao i zelio u kuci mu bio vjecno. Zaustavite rat cjena osnovnih namirnica. Javni mediji truju narod mrznjom, koronom, ratom u Ukrajini, nestasicom, poskupljenjima. Pa onaj tko gleda TV i vijesti mora puknuti. Slovenci neka cuvaju sebe i svoje granice. Boze sacuvaj hoce rat iscenirati na silu u BiH.

  • “Pogoršava de situacija u BiH” izjavi Tonina a šta se to pogoršava osim što stranci dolaze a narod ne zna zašto. Pustite nas da živimo.
    Ne treba nam više rat.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.