Slovenija i Srbija hrvatskim i bh. štedišama moraju vratiti pola milijarde maraka

Europski sud za ljudska prava donio je presudu u korist štediša, a protiv Ljubljanske banke. Radi se o presedanu koji će tu banku koštati između 200 i 300 milijuna eura.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) donio je konačnu presudu po tužbi dvoje starih deviznih štediša Ljubljanske banke u BiH koja može postati presedan za ostale slučajeve neisplaćene devizne štednje štediša te banke, među njima i onih iz Hrvatske.

-Okončana je agonija bh. i hrvatskih štediša Ljubljanske i Invest banke. Pravda je spora, ali je dostižna. Pred sudom smo uspjeli dokazati da su Republika Slovenija i Republika Srbija doslovno opljačkale bh. i hrvatski narod. Nakon 23 godine te radnje dolaze na naplatu. U ovoj presudi, Europski sud za ljudska prava, je naložio Sloveniji i Srbiji da u roku od jedne godine poduzmu sve potrebne mjere kako bi se svim štedišama Ljubljanske banke i Invest banke iz Srbije vratila njihova štednja pod istim uvjetima pod kojima su ove dvije zemlje vratile štednju svojim državljanima – kazala je za Klix.ba Monika Mijić, agent BiH pred Sudom u Strazburu.

Naime, u Hrvatskoj trenutačno od Ljubljanske banke, točnije Nove ljubljanske banke, kao sljednice štediše potražuju 160 milijuna eura bez kamata.

Po grubim procjenama, Slovenija će morati za štediše Ljubljanske banke iz drugih nekadašnjih republika bivše SFRJ morati u proračunu osigurati za odštete između 200 i 300 milijuna eura.

(Vecernji.ba)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.