Slovenci za plaću mogu kupiti 340 litara benzina više od bh. građana

Bosna i Hercegovina ima najjeftinije cijene naftnih derivata u regiji, a najskuplje gorivo je u Sloveniji, pokazuje analiza koju je uradio Coface.

Cijene goriva

Cijena litre benzina u BiH je 0,90 eura. Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina stoji 1 euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura. Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Litra benzina u Crnoj Gori stoji 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura. Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari, piše Večernji list BiH.

I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim. U udrugama potrošača naglašavaju da se cijena nekoga proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije.

Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim crpkama u različitim državama. Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i mirovinama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije, kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorske Udruge građana “Don” Murisa Marić.

Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i mirovinama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju.

Prosječne plaće i mirovine

Ako se u obzir uzmu prosječne plaće, još smo dobro i prošli, jer možemo kupiti više goriva od Makedonaca te stanovnika Srbije i Crne Gore. S druge strane, Hrvati za prosječnu plaću mjesečno mogu kupiti oko 165, a Slovenci gotovo 340 litara benzina više od nas. To, praktično, znači da se s prosječnom plaćom u Hrvatskoj mogu kupiti tri, a u Sloveniji skoro sedam rezervoara od 50 litara više nego u BiH.

Međutim, za prosječnu mirovinu u BiH može se kupiti 189 litara benzina, što je daleko manje od količine koju mjesečno mogu kupiti umirovljenici iz svih država bivše Jugoslavije, osim Srbije. Crnogorac i Makedonac s prosječnom mirovinom kolege iz BiH “šiju” za skoro 45, a hrvatski umirovljenici za 50 litara. Slovenac s najnižom mirovinom može kupiti 200 litara više benzina nego umirovljenik iz BiH koji mjesečno prima prosjek od 340 KM.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.