Slovenci tvrde: Adris, Lukšić i mirovinski fondovi preuzimaju Agrokor

U Hrvatskoj se osniva novi konzorcij kojim će se preuzeti novi Agrokor, pišu Slovenci dodajući kako se među mogućim imenima članova konzorcija spominje rovinjski Adris, Ante Vlahovića te Lukšić grupacija.

Ukoliko bi plan uspio, piše ovaj slovenski medij, pridružili bi im se i hrvatski mirovinski fondovi. Navodno bi se novim Agrokorom upravljalo iz Nizozemske, a operacija prijenosa imovine planira se do ožujka iduće godine, piše slovenski Dnevnik.

Adris već prije najavljivao preuzimanje

No, nije prvi put da se Adris spominje u kontekstu osnivanja konzorcija koji bi eventualno preuzeo Agrokor ili dio Agrokora. U rujnu prošle godine, Adris je potvrdio kako razmišlja o preuzimanju Agrokora.

Ako budu stvoreni uvjeti za to, Adris je spreman s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor, to više što je riječ o tvrtkama koje imaju poslovnu vjerodostojnost i investicijski potencijal. Uvjereni smo da bi to bilo korisno ne samo za te tvrtke, nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, naglasili su tada iz Adrisa dok još uvijek nije bila zaključena nagodba.

Podsjetimo kako je upravo Adris bio jedan od najžešćih kritičara postizanja nagodbe ističući kako je dogovorom prekršena jednakopravnost svih vjerovnika, prenosi Index.hr.

Protiv nagodbe

Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa, priopćeno je iz Adris grupe nakon izglasavanja nagodbe.

Prema nagodbi, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 % vlasničkog udjela, dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 %, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 %. Upravo je nedavno najavio da je započeo primati ponude za prodaju svog udjela u tom koncernu.

Nakon što je Maksim Poletaev iz Sberbanka to izjavio, oglasio se ministar gospodarstva Darko Horvat koji je rekao da se prema njegovim informacijama prodaja neće dogoditi u sljedećih pet godina, ali i da bi kompanija trebala krenuti u refinanciranje.

Država traži kredit za privatnu tvrtku

Horvat je tako najavio da bi trebalo zamijeniti roll-up kredit novim, jeftinijim kreditom te otkrio da izvanredni povjerenik Agrokora i njegova zamjenica, kao i Ministarstvo gospodarstva, intenzivno rade na tome da se pronađe financijska institucija koja će ući u refinanciranje tog kredita.

Riječ je o iznenađujućoj izjavi s obzirom na to da su premijer Andrej Plenković te njegova bivša potpredsjednica Martina Dalić hvalili ekonomske poteze bivšeg povjerenika Ante Ramljaka od kojih je jedan od najznačajnijih bio upravo osporavani roll-up.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.