Slovenci ”otimaju” biznis u Međugorju

Međugorje je proteklih godina postalo izuzetno popularnom turističkom destinacijom koju godišnje posjeti više od milijun turista.

Na turizmu zarađuju domaći hotelijeri i turističke agencije, ali su i pojedine turističke agencije iz Slovenije pronašle način kako zaraditi na vjerskom turizmu u Hercegovini, piše Faktor.

One u BiH dovode turiste katoličke vjeroispovijesti iz Južne Koreje i Indije, a posjetu BiH prodaju u aranžmanu koji uključuje i posjete ostalim balkanskim zemljama.

Potvrdio je ovo za Faktor predsjednik Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Stjepan Primorac, koji je također vlasnik hotela u Čitluku.

”Slovenci su pronašli način kako Međugorje učiniti zanimljivim turistima iz udaljenih zemalja i oni turiste iz Južne Koreje i Indije prvo dovedu na dan u Sarajevo, a nakon toga idu u Međugorje. Rijetko koja bh. turistička agencija na taj način uspijeva privući turiste u BiH”, pojašnjava Primorac.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, ovu zemlju je tijekom 2015. posjetilo 29.973 turista iz Južne Koreje, kao i 940 turista iz Indije. Taj broj se ove godine povećao, pa je tako u prvih devet mjeseci BiH posjetilo 33.828 turista iz Južne Koreje, kao i 1.621 turista iz Indije.

Ovaj broj će u budućnosti rasti jer BiH i dalje ostaje nepoznanica u ovim zemljama. Ono što svakako najviše interesira nadležna tijela u BiH jeste da se u državnu blagajnu uredno slijevaju prihodi od različitih pristojbi, a što je u Međugorju u proteklom razdoblju bilo teško ostvariva misija.

Boravišna pristojba u Hercegovačko-neretvanskoj županiji iznosi 1,60 KM po danu boravka stranog turista. Istovremeno, gosti u Međugorju u prosjeku ostanu oko tri dana iako manji broj turista i ne prenoći jer dolaze iz gradova koji se nalazi u Hrvatskoj u blizini granice s BiH. Po računici da je oko 1,35 milijuna turista u Međugorju godišnje neprijavljeno, možemo zaključiti da samo po osnovu neplaćene boravišne pristojbe proračun biva oštećen za 6,5 milijuna KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su kazali da ”intenzivno rade na iniciranju izmjena i dopuna federalnih propisa koji su usko vezani za uvođenje discipline i reda u ovoj oblasti”.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kako ce otimati biznis? Turist bukira u svojoj zemlji preko turisticke agencije koja radi s nekom drugom agencijom, obicno u EU, i tu je cijela ”otimacina”. Kao da ste djeca.
    Nego de vi napisite koliko se u Medjugorju izbjegava placanje poreza, koliko godisnje utaje poreza, kakvi su uvjeti radnicima, da li su osigurani, da li su prijavljeni i na koliko su prijavljeni, da li su zemljisne dozvole ispravne i da izgradnja nije divlja, ukratko napisite one stvari koje ne smijete, a ove ”senzacionalisticke” naslove okacite macku o rep, ”novinari”.

Komentiraj: