Slovenci kolektivno tužili Apple

U kolektivnoj tužbi za naknadu štete, slovenski Zavod Kolektiv 99 traži od Applea 27,5 milijuna eura odštete nastale namjernim usporavanjem rada i smanjenjem raspona funkcionalnosti određenih modela iPhonea.

Zavod Kolektiv 99 podnio je tužbu Okružnom sudu u Ljubljani protiv korporacije sa sjedištem u Kaliforniji.

Potrošači koji su oštećeni Appleovim postupcima pozivaju se da se registriraju putem obrasca na web stranici kako bi pomogli u daljnjem procesu kolektivne naknade. Postupak ne znači nikakav trošak za potrošače, napisali su u priopćenju, prenosi ljubljanski Dnevnik.

21. prosinca 2017. Apple je objavio obavijest u kojoj je javno priznao namjerno usporavanje i smanjenje funkcionalnosti nekih starijih modela iPhone -a nadogradnjom iOS sustava bez prethodnog obavještavanja korisnika ovih telefona. S nadogradnjom iOS 10.2.1, Korisnici iPhonea oštećeni su 6, 6 plus, 6s, 6s plus i SE, a nadogradnja iOS 11.2 oštetila je korisnike modela iPhone 7 i 7 plus, naveo je Kolektiv, piše SEEbiz.eu.

Apple prodaje krpe, cijena će vas šokirati

Apple je bio predmet brojnih tužbi i dvije kazne, u Italiji (10 milijuna eura) i Francuskoj (25 milijuna eura), zbog priznanja i otkrića vezanih za usporavanje telefona i slabljenje baterije.

U ožujku prošle godine Apple je u Sjedinjenim Državama dogovorio sudsku nagodbu u kojoj bi odšteta, ovisno o broju prijavljenih žrtava, mogla iznositi od 310 do 500 milijuna američkih dolara, a u studenom je dogovorila još jednu sudsku nagodbu u vezi s tim radnjama, ovaj put u iznosu od 113 milijuna dolara.

Procjenjuje se da je između 1.500 i 187.500 korisnika iPhonea u Sloveniji potencijalno oštećeno, napisao je Kolektiv 99.

Brutalne performanse, ali i cijena novih Appleovih uređaja

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.