Slovački premijer i dalje u ozbiljnom stanju: “Može izgovoriti nekoliko rečenica”

Slovački premijer Robert Fico podvrgnut je u petak još jednoj operaciji, a dužnosnici su njegovo stanje nazvali veoma ozbiljnim.

Direktorica bolnice u Banskoj Bystrici u koju je Fico prevezen helikopterom, Miriam Lapunikova rekla je kako je podvrgnut CT skeniranju i kako je trenutno na jedinici intenzivne njege.

Međutim, njegovo stanje je opisala kao “vrlo ozbiljno”.

Rekla je kako su mu operacijom uklonjena mrtva tkiva.

Mislim kako će proći još nekoliko dana dok definitivno ne budemo znali smjer daljeg razvoja, rekao je Robert Kaliniak, ministar obrane i zamjenik premijera.

Iz Košica su u Studio 4 HRT-a s najnovijim informacijama o Ficovu stanju javio Robert Matejević, novinar i urednik lista “Dimenzie”.

Upucan slovački premijer

Premijera Fica su pogodila četiri metka, bio je nekoliko centimetara od smrti. Prva operacija je prošla uspješno, premijer je pri svijesti, ali iscrpljen i može izgovoriti samo nekoliko rečenica.

Jučer je bio podvrgnut drugoj operaciji koja je trajala dva sata, tijekom koje su liječnici uklonili nekrotično tkivo. Trenutno je na odjelu intenzivne njege. Njegovo stanje je stabilno, ali ozbiljno, i sljedeća dva do tri dana bit će ključna za njegov oporavak, objasnio je Matejević za HRT.

Fico je pri svijesti, ali vrlo iscrpljen i može izgovoriti samo nekoliko rečenica, potvrdio je novoizabrani predsjednik Slovačke, Peter Pellegrini, nakon kratkog posjeta premijeru u bolnici.

Slovački premijer je izvan životne opasnosti

Premijer je pri svijesti i može izgovoriti nekoliko rečenica, ali je vrlo umoran. Sljedeći koraci u liječenju bit će određeni na sjednici liječničkog konzilija u ponedjeljak, kada će procijeniti njegovo stanje i razmotriti mogućnost premještaja u Bratislavu, dodao je Matejević.

Unatoč premijerovom stanju, vlada radi u stabilnom, standardnom modu, a trenutno je vodi potpredsjednik vlade i ministar obrane Robert Kalinak.

Vladu privremeno vodi potpredsjednik vlade i ministar obrane Robert Kalinak, dugogodišnji prijatelj i najbliži kolega Roberta Fica. Vlada radi u stabilnom, standardnom modu bez promjena, rekao je.

Policijska istraga

Policija još uvijek provodi istragu o atentatu.

Ponovno je pretražen stan 71-godišnjeg atentatora koji je iz neposredne blizine ranio premijera Fica. Atentator je izjavio da nije htio ubiti premijera, već ga samo ozlijediti, i da je ponosan na svoj čin. Vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se u četvrtak, a ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok naveo je pet motiva atentatora, uključujući obustavu vojne pomoći Ukrajini i promjene u sudskom vijeću, rekao je slovački novinar.

Orban o napadu na Fica: Mađarska je ostala sama u ključnom trenutku

Oporba je odlučila zamrznuti političke aktivnosti na 100 dana, što je povezano s visokim stupnjem netolerancije i govora mržnje u političkom životu Slovačke.

Nakon atentata, oporba je odlučila smiriti tenzije i zamrznuti političke aktivnosti na 100 dana. Slovački ministar unutarnjih poslova upozorio je da zemlja može birati između eskalacije nasilja i mržnje ili smirivanja situacije i okupljanja kao društvo. Ova odluka oporbe vjerojatno je donesena kako bi se spriječila daljnja polarizacija i potencijalno nasilje, objasnio je Matejević.

Javnost u Slovačkoj je podijeljena, ali nakon atentata, tenzije su se smirile, barem na političkoj razini.

Jedan dio podržava vladu, dok drugi podržava oporbu. No, nakon pokušaja atentata, tenzije su se smirile, barem na političkoj razini. Političari i novinari sada moraju biti odgovorni u svojim izjavama kako bi spriječili daljnje poticanje mržnje i nasilja, poručio je Matejević.

(www.jabuka.tv | Foto: IMAGO/Christian Spicker)

4 komentara

  • Ako si protiv americkog imperializma i americki filantropa, onda te brzo globalisti iz zivota u smrt spreme.
    Dao Gospodin da sto prije ozdravi.
    Nadam se da ima u bolnici svoju strazu. ❤️🇭🇷 🇸🇰❤️🙏

    • To sto obozava diktatora Putina i sto mu lize dupe i divi se madjarskom fasisti i velikom prijatelju Vucica Orbanu, to te ne sekira, samo Amerikanci a Debilmirovicu?

      • A eto trebao bi lizati dupe senilnom Bajdenu i zapadnim globalistima koji hoće nekom svojom demokracijom da pokore čitav svijet i koji su uvijek živjeli na račun izgrabljivanja drugih politikom zavadi pa vladaj!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.